Аталай: Трябва да намерим решение за Лукойл

"Идеята на Делян Добрев е от миналата година, когато цените на горивата започнаха да се качват и когато изискахме от ЕС дерогация за получаване на горива, защото няма как "Лукойл" да обработва горива от Саудитска Арабия, докато не променят част от технологиите си.

Тогава разликата в пазарните цени на уралския и другото гориво бяха съществени, то се вижда и днес. Оттогава има и съмнения, че цената в България би трябвало да бъде по-ниска от това, което се предлага", каза депутатът от ДПС Рамадан Аталай в студиото на Bulgaria ON AIR.

По думите му трябва да се направи анализ, но той трябва да е заедно с "Лукойл".

"Министерството на икономиката покани на разговори "Лукойл" и компанията направи първата стъпка, доколкото знам те отстъпиха с около 0,10 - 0, 20 лв. разлика в цената. Да, може да бъде намалена цената на горивата, но не мога да ви кажа дали ще бъде точно с лев. Ще подкрепим предложението на г-н Добрев", допълни Аталай в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той смята, че има начини "Лукойл" да влезе в нормите, ако досега предприятието не е спазвало всички закони.

"В годините назад всички правителства са правили определени отстъпки към това предприятие и би трябвало веднъж завинаги да се прекрати, и "Лукойл" да е онова предприятие, което си плаща данъците в България, да не прави свръхпечалби. А ако има някой, който си е затварял очите, би трябвало да си понесе отговорността", категоричен е народният представител.

"През октомври м.г. ДПС внесе законопроект, който е едно към едно с ЕК, която прие регламента за свръхпечалбите. Нашият законопроект още тогава казваше, че свръхпечалбите от държавните и частните предприятия трябва да бъдат взети, за да може да бъдат компенсирани производителите в страната и да може да натиснем инфлацията. Ако тогава другите политическите формации ни бяха подкрепили тогава, инфлацията днес щеше да бъде максимум 10%", поясни Рамадан Аталай.

 

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови