Живко Табаков: Заплатите на общинските съветници скачат на 2270 лв.

Увеличението утежнява бюджета с 1.7 млн.лв. годишно, Табаков предлага да се спестят и с тях да се погаси част от кредита за детската болница

Заплатите на общинските съветници в Бургас ще станат 2270 лева, съобщи днес на пресконхеренция председателят на ДБГ в Бургас Живко Табаков.

Самото увеличение на възнагражденията, което ОбС гласува преди месец, ще струва 1,7 млн.лева на общинския бюджет годишно. 

Данните са от писмения отговор на администрацията, който е изпратен до общинския съветник от ДБГ Мария Табакова. Главният секретар на Община Бургас Божидар Кънчев е дал подробна справка, според която, след гласуваното през октомври решение за актуализирането на възнаграждението на кмета, ще скочат драстично и заплатите на съветниците.

Още на следващата сесия ДБГ ще внесе предложение за промяна в правилника, според което съветниците да получават 25 % от заплатата на председателя на ОбС или около 1000 лева на месец, колкото вземат досега. Спестените около 1,7 млн.лева годишно да отиват за погасяване на кредита за детската болница, предлага Табаков.

Припомняме, че на 27 октомври т.г. бургаските общински съветници увеличиха заплатата на кмета, а по този начин и своето възнаграждение.

Това стана на редовна сесия, на която от присъстващите 42-ма съветници, 40 гласуваха „за“ и двама „въздържали се“.

Така основното трудово възнаграждение за кмет на Община Бургас бе обвързано с основната месечна заплата на министър, като размерът на основната заплата на градоначалника става 50% от възнаграждението на министър, считано от 1 януари 2023 г.

Какви са новите заплати става видно от отговора на главния секретар на Община Бургас Божидар Кънчев:

- Кмет – 4 670 лв.

- Председател на Общинския съвет /90% от заплатата на кмета/ – 4 203 лв. за 8 часа, Севдалина Турманов работи на 6 часа - 3 152 лв.

- Общински съветник – 2 270 лв. /54% от заплатата на председателя на ОбС/

- Омбудсман -  3 363 лв. /80% от заплатата на председателя на ОбС/

Текст и снимки: meduzata.com

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови