Божанов: Промените отмениха машинното гласуване

С промените в Изборния кодекс, които Народното събрание прие окончателно вчера, машините на практика бяха премахнати.

Това коментира Божидар Божанов, бивш министър на електронното управление и настоящ депутат от "Демократична България" в БНТ.

"От това, което сме виждали, човешките грешки са много.

И ГЕРБ, ДПС и БСП премахнаха машината да брои. Това стана в противоречие с всички процедури. Това не беше аргументът им на първо четене. Аргументът им на първо четене беше: да дадем възможност да има и хартия. Изведнъж между първо и второ четене БСП не си гласува собствените текстове, а гласува за текстовете на ГЕРБ, които са вкарани в противоречие на правилника. И в крайна сметка машините се превърнаха в принтери", посочи той Божанов.

Министърът на електронното управление в кабинета “Петков” опроверга като манипулации твърденията на БСП, че “Демократична България” печели от машинния вот. Развяваните от парламентарната трибуна листчета и разписки не доказват системен пропуск, а са символ на човешки грешки, допуснати в секционните избирателни комисии.

Божидар Божанов коментира забавянето на предстоящото връчване на първия мандат като пропуснат шанс за консолидиране на разбирателството и работата по същество в НС.

Едноличните призиви за участие на “Да, България” в правителство с хората на Бойко Борисов са били изслушани и категорично отхвърлени с редица аргументи в рамките на партийните органи, поясни той. Целта пред обединението “Демократична България” остава съставяне на правителство с втория мандат на “Продължаваме промяната”.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови