Борисов: Роди се нова коалиция Лукойл

Раждането на нова коалиция "Лукойл" обяви на брифинг в партийната централа лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. 

По думите му тя се състои от БСП, "Български възход", "Възраждане" и "Продължаваме промяната" и се е проявила в комисията по енергетика, когато четирите формации не подкрепиха предложението на ГЕРБ за връщане на един лев на българските потребители от обикновената нафта и бензин А95.

"Това са четирите проруски партии. Те продължават да искат милиарди долари да изтичат през "Газпром" и "Лукойл" за войната, която Путин води в Украйна", каза Борисов, като изрази надежда, че тази пречка ще бъде преодоляна в пленарната зала и законопроектът ще бъде подкрепен в пленарна зала.

Предложението на ГЕРБ гласи да се въведе вноска за преработвателите на руски нефт (като "Лукойл", бел.авт.), която ще се набира от Фонд "Сигурност на електроенергийната система". Приходите от нея ще се използват за компенсация на всички потребители, включително стопанските.

Бившият енергиен министър Делян Добрев също се включи в атаките и заяви, че миналата година "Лукойл" е работил с 50% руски петрол. "Тезата, че не могат да работят с друг освен с руски петрол и че ще затворят ако не е такъв, сами доказват че не е вярно.", каза той и добави, че е говорил с шефа на митниците с дерогацията пак ще се работи с 50% петрол от Русия. 

Припомни и че, че служебният кабинет е обещал да обложи "Лукойл" със свръх печалба, но това зависело от това дали наистина в края на годината бургаската рафинерия "Лукойл Нефтохим" ще прехвърли цялата си икономическа дейност в България. 

Борисов отново се включи по темата и посочи, че тази година печалбата на "Лукойл" е 2 млрд. и 100 млн. лева и попита защо прехвърлянето ще се случи догодина, за да си внесе данъка още сега.

Борисов беше попита дали се е срещал с турския президент Реджеп Ердоган, каквато теза разви по-рано днес депутатът от "Демократична България" Стоян Михалев. Лидерът на ГЕРБ отрече твърденията.

"Аз отидох на вечерня, слагаха ме на трон, аз не исках да седна. Ако се срещна с Ердоган е чест, ще го снимам, защото е в полза на България. Без тях мигрантската криза не може да се реши", добави бившият премиер.

По-късно от "Продължаваме промяната" отвърнаха на лидера на ГЕРБ с позиция до медиите, в която се подчертава, че се "видя кой остави "Лукойл" години наред да не плаща данъци в България и кой отдаде на концесия нефтеното пристанище в Росенец на цената на 2 магазина в мола".

Първа "Продължаваме промяната" внесе проект на решение на проблема с високите цени на горивата. Нашето предложение дава възможност да се възползваме от дерогацията, която кабинетът "Петков" договори. Тя забранява износа на горива, произведени от руски суров петрол, за да може ценовото предимство на горивата да остава тук в България, за българските потребители, както и събраните допълнителни приходи от данъци и свръхпечалбите да се връщат при потребителите под формата на компенсации", изтъкват още от втората по големина парламентарно представена политическа сила.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови