Добрев: Нашия закон за Лукойл гарантира, че в държавата ще влизат данъци 

Предложението ни относно темата „Лукойл“ е за вноска във Фонда за енергийната сигурност. 

То казва, че нас не ни интересува къде е регистрирана компанията, но след като внасят руски петрол в България и нашата държава им е дала тази деругация, то разликата между руския петрол и брента ще я внасят в един Фонд за енергийна сигурност и ние тази разлика ще я даваме на потребителите. Това е единствения механизъм, който гарантира, че държавата ще получи данъци и че потребителите ще бъдат компенсирани. 

Нашите разчети показват, че ще влязат около 1 млрд. лева. Това каза депутатът от ГЕРБ-СДС Делян Добрев в ефира на Нова телевизия. Той обясни, че е имало и други предложения в посока „Лукойл“. „Предложението на служебното правителство е да облагаме с 33% техния данък печалба, но това зависи от добрата воля на компанията. Ние на тях не вярваме, тъй като виждате колко данъци са платили назад в годините“, заяви Добрев. 

Той попита какво е станало с тези 2 млрд. лв., който спечелиха тази година. „Защо от тях не внесат 700 млн. лв. щом са толкова добронамерени и искат да внесат някакви данъци“, заяви депутатът, Попитан защо от компанията не са плащали данъци при управлението на ГЕРБ Добрев отговори, че не са го правили, защото не са печелелеи по 1 лева на всеки литър. 

„Преди те също не са плащали данъци, но пък горивата при същата цена на уралския нефт беше 1.80 лева, а сега е 3-3.50 лева“, аргументира се Добрев.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови