НПО призовават Радев да наложи вето върху хартиената бюлетина

Неправителствените организации Гражданска Платформа, Инициатива "Правосъдие за всеки", Граждански съвет и Десен форум внесоха днес в президенството призив Румен Радев да наложи вето върху промените в изборния кодекс.  

В призива се казва: "Настояваме да бъдат върнати за ново обсъждане всички ретроградни параграфи от законопроекта, които: съсипват машинното гласуване, превръщайки терминалите в скъпо струващи принтери; въвеждат ръчно броене на машинния вот, гарантиращи възможности за злоупотреби и грешни протоколи; премахват дистанционното електронно гласуване; блокират район чужбина и т.н." 

Публикуваме пълния текст на призива без редакторска намеса: 

Призив за Вето на ретроградните изменения в Изборния кодекс, които унищожават машинното гласуване и бламират честните избори Господин Президент, За по-малко от месец и без оценка на въздействието, реално обществено обсъждане и конструктивен дебат, 48-то НС прие окончателно мащабни промени в Изборния кодекс, част от които са изключително ретроградни и несъответстващи на духа на действалия до промените закон 

По първоначално внесения на 19.10.2022г. основен законопроект от К. Нинова и група народни представители с вх. но. 48-254-01-13 веднага прави впечатление, че той се състои общо от 18 параграфа и основно е насочен към т.нар. „връщане“ на гласуването и с хартиена бюлетина в секциите над 300 избиратели, при запазване на машинния вот и машинното отчитане на резултатите. 

В мотивите четем, че сред основните цели е да се даде правото на избор на гласоподавателите, да решат дали да гласуват чрез специализираните устройства за машинно гласуване или чрез хартиена бюлетина. 

Тук, разбира се, задължително следва да се спомене липсата на подобен „избор“ за т.нар. „малки секции“ – т.е. населени места, в които се образуват секции под 300 избиратели, където този законопроект запазва статуквото и там ще се гласува без какъвто и да било избор и само с хартиена бюлетина. 

Към така внесения законопроект се присъединяват още два, които обединени в общ законопроект съобразно правилата на Правилника за организацията и дейността на народното събрание (макар част от предложените параграфи систематично да се припокриват), то общият законопроект не би надхвърлил 32 параграфа общо. За сравнение обаче – след предложенията между първо и второ гласуване, ЗИДът на Изборния кодекс набъбва до над 64 параграфа и то на всевъзможна тематика и при липса на каквото и да било идейно или тематично съответствие с първоначалния законопроект! 

Част от появилите се между четенията предложения за изменение на законопроекта са изключително ретроградни и практически липсват изцяло в първоначалните законопроекти, напр. за: 

- премахване на електронното броене и отчитане чрез машинно генериран обобщен протокол за гласувалите машинно в дадена секция, които резултати посредством преносима флаш памет да бъдат предоставени на РИК; 

- въвеждане на понятието „бюлетина от машинно гласуване“, както биват преименувани контролните разписки от машините за вота на гражданите, които бюлетини, наред с тези от гласуването с хартиена бюлетина, следва да бъдат ръчно преброени и ръчно сумирани с отчетени преференции за отделните кандидати, като това отново ръчно се нанесе в протокол, който, заедно с изборните книжа се предава на районната/общинската избирателна комисия. С други думи, досега познатото ни и доказало се машинно гласуване се превръща във високотехнологична разновидност на хартиения вот, а машините – в скъпо струващи принтери на бюлетини, които след това се броят ръчно..; 

- независимо от заявеното "право на избор" дали да се гласува хартиено или машинно, гласуването в малките секции под 300 избиратели остана само с хартиени бюлетини?! 

- бе премахнато въведеното в ИК през 2016г. и след проведен национален референдум с подкрепа от близо 2млн.души Дистанционно електронно гласуване; 

- бе бламиран и район „чужбина“ (отложен за след 2025г.), който следваше да бъде формиран тази година, след провеждането на националното преброяване през 2022г. и така най-после да се даде възможност на нашите сънародници зад граница да гласуват за конкретни личности и с преференция.

Наред с гореописаните ретроградни промени в Изборния кодекс, некореспондиращи със заложените цели при приемането му за постигане на модерен, ползващ се с високо обществено доверие изборен процес, в който с помощта на високите технологии (машинно и Дистанционно електронно гласуване) се търси максимално включване на нашите сънародници, било то в страната или зад граница, откриваме множество нарушения на правилата за законодателен процес при приемането им – напр. „маратонското“ им гласуване както в правна комисия, така и в пленарна зала на продължили по 18часа непрекъснати заседания до малките часове на нощта. 

Уважаеми г-н Президент, 

По време на обсъждането на новия състав на ЦИК през м.5 2021г. заявихте, че настоявате за провеждането на честни, достъпни и прозрачни избори и очаквате партиите да не се водят от тесни политически сметки – нещо, което бе тотално потъпкано от мнозинството на т.нар. „хартиена коалиция“ в 48-ия парламент. 

В защита на честните избори и запазване на машинното гласуване организирахме он-лайн подписка, информация за която Ви изпращаме и която за малко повече от седмица събра ок. 4000 подписа, сред които и на народни представители от 38-то, 43-то, 45-то и 46-то НС, професори, лекари, учители, адвокати, журналисти, икономисти, хора на изкуството, общественици и др. 

Апелираме да упражните правото си по чл. 101,ал. 1 от Конституцията и мотивирано да върнете за ново обсъждане на Народното събрание гореописаните ретроградни параграфи от законопроекта, поставящи под съмнение честното провеждане на избори и коректното отчитане на вота на българските граждани!

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови