Да убиеш вестоносеца: Прокуратурата проверява журналисти заради публикация за предполагаема корупция

 

Асоциацията на европейските журналисти - България изразява недоумението си от действията на прокуратурата, която е възложила да бъдат разпитани журналисти заради тяхна публикация.

Главният редактор на “Капитал” Алексей Лазаров и репортерката Десислава Николова се били извикани да дават показания в СДВР във връзка с материал на Николова за вероятни злоупотреби при поръчките на лекарства в различни болници в страната.

Проверката е образувано по сигнал на една от споменатите в доклада и материала болници - “Света Марина” във Варна. 

Въпреки че публикацията на “Капитал” се базира доклад, възложен от министъра на здравеопазването на Съвета по цените на лекарствата, на разпит са извикани журналисти, цитирали въпросния официален документ. На журналистите са били задавани странни и неприемливи въпроси. Например как проверяват източниците си на информация и дали разполагат с официално копие на доклада. Абсурдно е журналисти, цитирали доклад, възложен от държавата, да бъдат викани на разпит. Притеснително е и че проф. Илко Гетов, председател на съвета, изготвил доклада, е бил сменен малко след публикуването на документа. Всичко това говори за опит на държавата не да разследва вероятни корупционни схеми, а да накаже разкриващите ги.

Асоциацията на европейските журналисти изпрати запитване до Районна прокуратура Варна във връзка с проверката. От институцията ни отговориха, че извършваната проверка е по глава V от Наказателния кодекс - “Кражба и присвояване”. Според прокуратурата, “възложената проверка няма за цел да изяснява въпроси относно редакционната политика на изданието, а да установи дали посочената в статията информация е достоверна и да се предостави копие от посочения в същата статия “доклад, в който се доказват злоупотреби от страна на болници и техните доставчици”.

Тъй като в доклада и публикацията, която го цитира, става дума за вероятни злоупотреби, възлизащи на милиони левове, евентуална проверка и досъдебно производство биха били в правомощията на Окръжна прокуратура - Варна. Странно е, че случаят е възложен на Районната прокуратура, която предприема действия, които биха могли да се разтълкуват като репресия над журналисти. 

Действията на Прокуратурата са в пълно противоречие с Директива 2019/1937 на Европейския парламент и на Съвета от 23 октомври 2019 година относно защитата на лицата, които подават сигнали за нарушения на правото на Съюза, която България е задължена да транспонира. 

Призоваваме Районна прокуратура Варна да прекрати настоящата проверка, а компетентните прокуратури да започнат проверка по същество на изнесените в цитирания от “Капитал” доклад. 

Сигнал за неправомерните действия на прокуратурата вече е отнесен и до платформата за сигурност на журналистите на Съвета на Европа.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови