АЕЖ: Депутат от ГЕРБ и адвокат на Борисов да оттеглят жалбите си срещу журналисти

Ако се завеждат искове заради медийни публикации, то да не се съдят журналистите като индивидуални личности, а медиите.

За това призовават от Асоциацията на европейските журналисти - България (АЕЖ). Повод за призива са искове от депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов и адвокатът на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов - Менко Менков. 

Ето позицията та АЕЖ:

Народният представител от ГЕРБ Лъчезар Иванов е завел иск срещу Димитър Стоянов и Ангел Алексиев, автори на публикация в сайта  BIRD.bg. Иванов съди двамата както заради тяхна статия на сайта BIRD.bg, така и заради публикация в сайта Народ.бг, с който двамата не е известно да имат нещо общо. От исковата молба изглежда, че Народ.бг е препечатал разследване на BIRD.bg, като е добавил свое заглавие, а именно: “СЪД и ЗАТВОР! Лъчо Мозъка прибрал подкуп от $1,6 милиона в акции (ВИЖТЕ от кого и защо в СХЕМАТА е намесен ВОЛЕН СИДЕРОВ)”.

Вместо от юридическите лица зад двата сайта, народният представител е решил да търси отговорност от авторите на статията. Тази практика е една от характеристиките на делата, които не преследват легитимен интерес, а целят ограничаване на публичното участие (SLAPP). При тях, вместо страната, която твърди, че е засегната да потърси отговорност от медията, тя атакува журналистите. Това би могло да има смразяващ ефект, както за въпросните журналисти, които са заплашени от санкции, надвишаващи значително доходите им, така и върху техни колеги, които да прибегнат до автоцензура.

По тази причина Асоциацията на европейските журналисти призовава народния представител Лъчезар Иванов да оттегли иска срещу двамата Стоянов и Алексиев. АЕЖ се обръща и към ръководството на политическа партия ГЕРБ с предупреждение, че политическата отговорност за неправомерни действия на нейни депутати срещу представители на медиите се носи от цялата политическа формация.

Дело за клевета срещу Димитър Стоянов и неговия колега от BIRD.bg Атанас Чобанов води и адвокат Менко Менков, който често представлява лидера на политическа партия ГЕРБ Бойко Борисов. 

Искът на Менков е свързан със статия, посветена на офшорна фирма, на която той е бил собственик и която впоследствие е прехвърлил на чужд гражданин. Името на дружеството и на Менков излизат в голямото разследване на международен консорциум от медии, наречено “Досиетата Пандора”. Адвокатът не е отрича изложените обстоятелства, че е бил собственик на дружество, което е прехвърлил, но има претенции за начина, по който тези обстоятелства са коментирани от журналистите. 

Според него “позорящо е обстоятелството, че за един адвокат може да е притеснителен фактът, че е вписан като официален собственик на офшорно дружество”. Друго позорящо според ищеца обстоятелство е, “един успешен адвокат (…) да „държи“ офшорни компании вместо лица, които представлява и по този начин да прикрива действителните собственици на дадено дружество. 

Подобно на Лъчезар Иванов, адв. Менков не съди медията, а настоява журналистите да му платят солидарно частичен иск от 30 000 лева от общо 100 000 лева. Както бе посочено, делата срещу журналисти, а не срещу юридически лица, са една от характеристиките на SLAPP. 

АЕЖ се обръща към адвокат Менков с призив да оттегли иска си, а също и към политиците, които той представлява, с предупреждение, че ако адвокатът, на когото разчитат, води необосновани дела срещу журналисти, това би могло да рефлектира и върху политическото доверие в самите тях.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови