Христо Грозев: В Лос Анджелис съм, не се страхувам

"В Лос Анджелис съм, току-що пристигнах. Има няколко събития, свързани с документалния филма "Навални", който създадохме. Ще разберем дали ще е номиниран за "Оскар" до дни. Има страни, в които не е проблем да кажеш, че си. Например Америка".

Това заяви в предаването "На фокус" по "Нова" журналистът Христо Грозев, който беше обявен от Русия за издирване.

"Не се страхувам, тъй като свикнах с този начин на живот, поне от 2015 г. когато започнаха опитите за саботаж на нашата работа от страна на руското правителство, но не само - например и от Беларус", каза Грозев.

В Австрия Грозев е получавал охрана от държавата.

"В България една парламентарна сила предложи да бъда екстрадиран в Русия. Това е страшничко", коментира журналистът.

Все пак той е получил защита от България.

"Няколко дни не беше ясно дали държавата е готова да вземе позиция, която е конфронтационна спрямо Русия. Но представители на правоохранителните и специалните служби се свързаха с мен, очаквам да видя, след като се получи отговор от Русия. Наистина видях сериозен опит от страна на нашите специални служби да координират с други служби по света моята безопасност. На този етап съм благодарен на страната", каза Грозев.

Той каза, че не може да твърди, че в българския парламент има руски агенти. "В политически сили, които са извънпарламентарни - със сигурност, в българския икономически елит също са много. Има много присъстващи на територията на България руснаци, които са в тясна връзка с техните социални служби. Надявам се българските специални служби и контраразузнаването да имат поглед върху това", каза журналистът.

"Когато преди година разследвахме една операция на ГРУ, по саботаж на разследването на ударения Боинг над Украйна през 2014 г. в телефонните разговори на генерала, който се занимаваше със саботаж на разследването, имаше и български телефонни номера. За част от тези контакти имаме хипотеза, може би в близките дни ще публикуваме разследване", каза Грозев.

Българското вътрешно министерство има отношение по казуса Христо Грозев по повод организирането на евентуална негова охрана, ако той реши да се завърне у нас. Това стана ясно преди дни от думите на служебния министър Иван Демерджиев в отговор на въпрос от депутата от ДПС Станислав Анастасов.

МВР не може да даде информация за журналиста Христов Грозев, тъй като по казуса работят службите в подчинение на премиера, заяви тогава Демерджиев.

Грозев говори пред комисия в Народното събрание дистанционно, тъй като се намира в чужда държава. Грозев от години не пребивава за постоянно в България, а след съобщението за издирване от РФ, той потвърди, че няма доверие в българските служби и не би се върнал в страна с голям брой руски агенти, които действат безнаказано. Вчера той обвърза и "акцията" от руската страна с настоящото разследване, което провежда и което обхваща и взривове в европейски оръжейни заводи, включително и у нас, организирани от руските служби.

Руският посланик у нас Елеонора Митрофанова посъветвала МВР да поиска информация за какво е издирван Христо Грозев от руското вътрешно министерство. Централизирана информация по случая няма, а руският посланик у нас не разполага с повече информация защо и как точно българския журналист е издирван от руските власти.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови