Кадиев: Лукойл е най-големият получател на помощи от държавата

За първи път от много години държавата не успя да събере планираната сума от ДДС. Финансистът Георги Кадиев обясни пред БНР основните причини за това.

„Лошо планиране в НС увеличи прогнозата за приходи от ДДС със 760 млн. лева спрямо това, което беше предложено от Министерството на финансите. 670 милиона лева е неизпълнението“.

Кадиев отчете също, че има лоша работа на приходната администрация.

Той определи мярката за намалено ДДС в определени сектори като необходима по време на ковид пандемията, но не и след това.

„Това се отнася и за всички други видове помощи за бизнеса, които напълно го разглезиха и най-вече частта, свързана с електроенергията. Вече няма стимул да се пести електроенергия. Държавата покрива всичко над 250 лева. Това води до допълнителни разходи за бюджета от 900 милиона лева, които са абсолютно излишни. Най-големият получател на тези помощи е “Лукойл“. Това е сбъркана политика“.

Помощите трябва да се намалят и пренасочат към секторите, които имат нужда от тях, смята той.

„В момента те са чист лобизъм, насочен към едрия бизнес и купуване на гласове за избори“

Финансистът обясни в предаването „Преди всички“, че не би подкрепил въвеждането на необлагаем минимум.

„Той струва над милиард и половина на хазната. Да се дава на всички еднакво е грешна политика. Не бих подкрепил и предложението на ПП да се покриват само първите два дни от работодателя при болничен, а не първите три, както е в момента“.

Трябва да се промени разбирането на кого се дават помощи, убеден е той.

„Не всички родители имат нужда от данъчни облекчения за децата си под 18 години. Не всички хора имат нужда от една и съща социална политика. Администрацията да си свърши работата и да не дава на всички еднакво. Това трябва да се промени и да пазим фискалната дисциплина. Всички мерки до момента водят до повишаване на инфлацията“.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови