Frankfurter Allgemeine Zeitung: България оцеля и без руския газ

На 27 април 2022 г. България сякаш бе на ръба на пропастта. 

Заедно с Полша това беше първата страна, на която „Газпром“ едностранно прекрати доставките въпреки действащ договор, буквално за една нощ – от днес за утре. Това беше тежък удар. Едва ли някоя друга страна в ЕС е толкова зависима от руския газ, колкото България. 

Почти целият газ, консумиран в страната, идва от Русия. Някои хора веднага започнаха да пишат сценарии за съдния ден: Съществува заплаха от сриване на индустрията, студени жилища, трудности и мизерия. Според тях България ще бъде първата държава, с която Путин ще покаже колко ще струва някой да му се противопостави.

Не се получи така. В рамките на няколко месеца балканската държава успя да се освободи напълно и в дългосрочен план от зависимостта си от „Газпром". 

Роля изиграха международната солидарност на демокрациите, уменията за водене на преговори и щастливият момент, пише в свой репортаж за Frankfurter Allgemeine Zeitung кореспондентът за региона Михаел Мертенс, цитиран от Bulgaria ON AIR.

Когато бившият български премиер Кирил Петков пое поста в края на 2021 г., страната му беше на 95% зависима от руския газ, казва той в интервю за F.A.Z. 

Ето защо България не беше подготвена за пълен петролен и газов бойкот срещу Москва веднага след началото на руската инвазия в Украйна: „Индустрията щеше да спре за една нощ, дори отоплението щеше да стане трудно". Когато „Газпром" действително прекъсва потока по тръбопроводите два месеца след началото на последната руска война, защото София отказа да промени плащането от долари на рубли, Петков влезе в ролята на кризисен мениджър.

След края на отоплителния сезон нивото в единственото газохранилище за съхранение на газ в България в град Чирен в северозападната част на страната бе спаднало до 17%. „Имахме газ буквално само за няколко дни", описва драматичната ситуация Петков. Той заминава за Съединените щати и се обръща за помощ към вицепрезидента Камала Харис и държавния секретар Антъни Блинкен. С успех. Харис и Блинкен са били „много конструктивни".

„Те искаха да покажат, че Русия не може успешно да използва газ като оръжие". Резултатът е, че два танкера с американски втечнен газ отплават за България в кратки срокове и на приемливи цени. „Това беше страхотно от страна на САЩ, наистина помогна, защото се случи практически за една нощ и трябваше да направим нещо".

Сега обаче е необходимо да се осигурят и подходящи пристанища за разтоварване на товарите и подаването им в българската мрежа. Тук нещата почти се провалиха.

„Местата за акостиране навсякъде в региона бяха резервирани много по-рано", казва Петков. „Тук трябва да благодаря на Турция. Турското правителство в кратки срокове създаде капацитет в своите пристанища за двата танкера“. Той изтъква по-специално ролята на турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Но двата американски кораба могат да осигурят само краткосрочна помощ; необходима е допълнителна помощ. Това беше постигнато с помощта на актьор, който едва ли е по-надежден от Путин, а и е по-малко влиятелен. „Имах много добри разговори с азербайджанския президент Алиев", казва Петков лаконично. Той не може да си позволи да критикува безскрупулния диктатор от Баку, защото България е зависима от Азербайджан след отпадането на руския газ. Сега кавказката държава доставя почти една трета от годишните нужди на България, а договорът е за повече от 20 години.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови