Христо Грозев: Има риск от нови диверсии на Русия срещу военната ни промишленост

Има продължаващи рискове от нови саботажни и диверсионни действия против военната промишленост на България от Русия. Това заяви разследващият журналист Христо Грозев във видеобръщение към участниците в кръгла маса на тема:

"Влияние на дезинформацията в условията на геополитически кризи", която се организира от парламентарната група на "Демократична България" в Народното събрание, съобщи БТА.

Наблюдаваме активизиране на членове на саботажни групи, извън Русия, отбеляза Грозев и добави, че очаква и България да бъде обект на интерес от тяхна страна. Относно риска от възможни опити за политическа дестабилизация у нас Грозев посочи, че тяхно проучване показва, че през април 2016 г. е имало подготвен от Главното разузнавателно управление опит за значителна дестабилизация на страната с две паравоенни групи по модела, който е бил приложен в Черна гора преди това.

Имало е план повече от 700 протестиращи, членове на двете паравоенни организации, реално да опитат да завземат властта, каза Грозев. По думите му, ако операцията е била успешна, това е щяло да доведе до значителна дестабилизация на страната.

Грозев посочи, че тази операция е била осъществена с подкрепата на Руската православна църква и се е провалила поради превантивен арест и задържане на стотици от участниците от паравоенните съюзи, от които едва 30 са успели да стигнат до София. По думите му подобни опити са правени в Киргизстан, Казахстан.

Въпреки че голяма част от големите медии днес отразяват агресията сравнително обективно, това не може да се каже за изминалия период, особено за периода 2014-2015 г. В онзи период редица печатни издания и телевизионни канали, контролирани от олигарси в икономическа обвързаност с Русия, прожектираха руския наратив по отношение на случващото се в Крим и Донбас, че има жестоки действия от страна на киевския режим, отбеляза Грозев.

По думите на журналиста към февруари 2022 г. сред голяма част от населението вече се бе формирала или чисто проруска гледна точка, или такава на емоционална необвързаност, в която човек се придържа към максимата няма невиновни.

Според Грозев вина за натрупания у нас дезинформационен капитал имат медиите.

Руски агресивни действия се водят поне от 2011 г. на българска територия. Оттогава започва серия от взривове в складове на военната промишленост, отравят се руски граждани от руското военно разузнаване. Публичност по тези казуси до голяма част няма.

Огромната част от населението реално си няма представа, че Русия извършва военни, подривни действия на българска територия повече от десет години. Ако тази информация беше станала реална част от информационния дневен ред, голяма част от обществото би могла да формира отдавна своя гледна точка за ролята на Русия и щеше да бъде много по-критична към кремълските послания днес, посочи Грозев.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови