Битовите фотоволтаици: И вълкът гладен, и агнето изядено

Предоставяме на вниманието на читателите ни, както и на отговорните институции коментара на инж. Мирослав Димитров, председател на УС на Българска соларна асоциация, както и предложението на асоциацията относно проблема с битовите фотоволтаици /без редакторска намеса/:

Какво ще кажете, ако държавата реши да финансира закупуването на крави за малоимотните на село и ги задължи да използват млякото само за собствени нужди, без да го продават или заменят за други блага? 

При 20 л мляко на ден едно семейство да изяде максимум 5 под формата на прясно, кисело, сирене и прочее. Останалите 15 кила трябва да излее в канала, вместо да ги замени за хляб или картофи, за да не вземе да забогатее случайно от всичкото това мляко и да прати децата си да учат в Харвард или поне в Сорбоната. 

По този начин ние всички данъкоплатци (барабар с цяла Европа) можем да сме доволни, защото хем сме си прахосали парите, като сме му платили млякото на селянина на четворна цена, хем сме му натресли крава, за която да се грижи, хем ще стои гладен и ще сме предотвратили всяка възможност да забогатее неконтролируемо на наш гръб. 

Общо взето ни вълкът сит, ни агнето цяло. Те така и с програмата за битовите фотоволтаици, за които всички ми звънят напоследък. А начин има, дано има кой да чуе...

ПОЗИЦИЯ

на Българска соларна асоциация

Скъпи приятели, 

напоследък има голям интерес към обявената процедура за инсталиране на слънчеви системи за домакинствата. Мярката е правилна, но изпъпнена по този начин - без да се дава възможност да се инжектира излишната електроенергия в мрежата - според нас няма да доведе целевия резултат и общественият ресурс ще бъде изразходен неефективно.

Практиката ни показва, че поне 50% от електроенергията от финансираните електроцентрали няма да бъде произведена, т.е. реално ще бъде загубена. Затова предлагаме да бъде дадена възможност излишната електроенергия да бъде отдавана в мрежата, като цената, на която да бъде изкупувана да бъде цената на която НЕК продава на крайните снабдители. Това от една страна ще увеличи икономическия ефект за домакинствата, а от друга ще включи в мрежата допълнителна електроенергия от ВЕИ за постигане на националните цели.

Прилагам текста на предложението ни, което сме входирали от името на асоциацията през системата на ИСУН:

ПРЕДЛОЖЕНИЕ

Относно: Процедура BG-RRP-4.026 - Подкрепа за енергия от възобновяеми източници за домакинствата - Покана 1

Уважаеми господа,

Съгласно т.8 от Условията за кандидатстване по Компонент 2 е указано, че не се допуска продажба на произведената електрическа енергия и за целта ще бъде прилаган чл. 25а от ЗЕВИ, който се отнася за произвеждане на електроенергия само за собствени нужди, без отдаване на излишната електроенергия в мрежата.

Дългогодишната ни практика показва, че по този начин ще бъде оползотворявана едва около 40% от електроенергията, която би била произведена от фотоволтаичната инсталация, а в случай на използване на батерии – максимум 50%. Причината за това е, че домакинствата използват електроенергия най-много в периода 6-10 ч сутринта, когато все още няма достатъчно слънчева енергия и в периода 18-22 ч, когато слънцето вече е залязло. През деня производството на електроенергия ще бъде ограничено, поради липса на консумация.

Считаме, че това ще бъде неефективно използване на обществен ресурс, защото ще бъде произведена и потребена най-много половината от електроенергията, която потенциално може да бъде произведена от финансираните фотоволтаични инсталации. Освен икономическата неефективност за получателите на помощта, това ще намали два пъти и произведената електроенергия от ВИ и спестените въглеродни емисии от реализацията на мярката. 

Затова предлагаме да бъде разрешено продаването на излишната електроенергия в мрежата, като вместо чл.25а да бъде прилаган чл. 26, ал.2 във връзка с чл. 24, ал.1 от ЗЕВИ, а цената на която да бъде продавана електроенергията да се бъде определяна по реда на чл. 31, ал.9 от ЗЕВИ – това е цената, по която общественият доставчик продава електроенергия на крайните снабдители за регулирания пазар, т.е. за битовите потребители.

Този режим има следните предимства:

- Домакинствата ще получат финансова компенсация за произведената и отдадена в мрежата електрическа енергия през деня и по този начин ще намалят допълнително разходите си за електроенергия.

- Определената цена на електроенергията по реда на чл.31, ал.9 е по-ниска от продажната цена на електроенергията за бита, което ще гарантира интереса на потребителите да преместят възможно най-много от консуматорите си да работят през часовете на най-силно слънцегреене.

- Инжектирането на излишната фотоволтаична електроенергия в мрежата ще увеличи делът на ВИ в брутното крайно потребление на енергия и ще намали емисиите на парникови газове, което са основни цели на компонент „Нисковъглеродна икономика“ на НПВУ 

- Предоставената в мрежата електроенергия от тази мярка ще намали количеството електроенергия, което обществения доставчик изкупува от производители по регулирани цени, което ще увеличи количествата електроенергия, които тези производители ще могат да търгуват на свободния пазар.

С уважение,

Мирослав Димитров

Председател на УС на Българска Соларна Асоциация

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови