Биволъ: Има ново лице в Барселонагейт - състудент на Валентин Златев в Русия 

Изплува ново лице в скандала „Барселонагейт“ – родено в Руската федерация и завършило съветския университет за международни икономически отношения МГИМО в Москва, считан за люпилня на кадри за външното руско разузнаване. 

Там мъжът е бил състудент на бившия генерален директор на „Лукойл“ Валентин Златев, който наскоро бе разпитан по делото за къщата в Барселона. Двамата имат и бизнес връзки. Става въпрос за Асен Любенов Найденов, твърдят „Биволъ“ и BIRD в ново свое разследване, в което свързват мъжа и с бившата спътница на Бойко Борисов – Цветелина Бориславова. 

Двете медии цитират източници, близки до разследването, според които миналата седмица са били обискирани офиси на Асен Найденов. Иззети са документи и компютри, съдържащи данни за банкови преводи. Подозренията са, че част от тях са свързани с къщата в Барселона, в която преди живееше манекенката Борислава Йовчева. Тя управляваше и бутик в центъра на каталунската столица. 

Испанските власти разследваха пране на над 5 млн. евро чрез двата обекта, но не откриха произхода на парите и препратиха материалите до българската прокуратура. Тя дълго държеше делото „на трупчета“, но заради скандала по оста Иван Гешев – Бойко Борисов се активизира и привика на разпит лидера на ГЕРБ. 

Главният прокурор поиска имунитета на бившия премиер, а той отказа да го даде. Показания по „Барселонагейт“ даде и Ивайла Бакалова, близка до Борислава Йовчева. Отделно бе разпитан и Валентин Златев. Именно след неговия разпит са дошли и обиските срещу Асен Найденов, смятат от „Биволъ“. 

Кариерата на Найденов е плътно свързана със Златев като представител на неговата фирма “Агрохолд”. Той се появява в управата на “Росексимбанк” когато в нейния Управителен съвет е също така бъдещият гуверньор на БНБ Иван Искров. 

Асен Найденов представлява “Агрохолд” и като акционер в “Българо-руска инвестиционна банка”. Бил е определен за ликвидатор на българо-руското дружество по снабдяването на Нефтохим Бургас с руски петрол “Росбулнефт”. Присъствал е в ръководството на стратегически компании, работещи основно с руски капитали, като “Нефтоимпекс” и “Лукойл гарант брокер”. 

С ключово участие е в редица стратегически руски бизнес проекти, пише „Биволъ“. 

Чрез “Агрохолд” Найденов е също така акционер в СИБАНК на Славчо Христов, който я прехвърли преди години за символична сума на Цветелина Бориславова. Тогава се появиха публикации, че Христов е бил подложен на сериозен натиск от изгряващия главен секретар на МВР Бойко Борисов да се раздели скоропостижно с банката си. 

Найденов и Бориславова стават членове на Надзорния съвет на банката през 2002 г., сочи справка от „Държавен вестник“. Асен Найденов присъства като управител или представител на редица офшорни фирми в основните компании на Валентин Златев и неговия баща, сочи журналистическото разследване. 

От изтеклите документи в „Панама пейпърс“ и „Пандора пейпърс“, с които от „Биволъ“ и BIRD разполагат заради участието си в Международния консорциум на разследващите журналисти, могат да се проследят и офшорки, в които е неоткриваемо името на Асен Найденов, според българския регистър. 

Именно там е бил намерен и неговият международен паспорт, от който ясно се вижда, че родното му място е в Руската федерация. Проверка в Търговския регистър показва, че Найденов се явява представител на няколко кипърски фирми, свързани с компаниите на Златев и неговия баща – “Тера Уей Холдинг Лимитид” и “Агриуей Холдингс Лимитед”. 

Фирмата „Тера“ се появява в двата парични потока по „Барселонагейт“, които са: Тера Турс – Александър Чаушев – Numin Invest – Къща за 3 милиона евро Йордан Христов и Иван Саздов – “Спортни имоти Приморско” – Palms Enterprises – Ema BGS S.L. – Бутик в центъра на Барселона и издръжка. 

Александър Чаушев е служител на Валентин Златев, формален съсобственик на фирмата Numin Invest SL, която през 2013 г. купува луксозната къща в Барселона за ползване от Йовчева и семейството ѝ. След разпита си в прокуратурата Златев заяви, че с Чаушев не били „толкова близки“. 

Чаушев твърди, че е купил имота с инвестиционна цел, за нуждите на фирмата на Златев, и го е дал за ползване на Борислава Йовчева (твърди се, че детето ѝ е от Борисов, лидерът на ГЕРБ отрича), а нейният баща бил управител на фирмата му. Самият Чаушев няма права на управител и никога не е живял там. 

Подозренията на разследващите са, че Чаушев е получил милионите за къщата от офшорната фирма “Тера Уей Холдинг” чрез “Тера Тур Сървисис”, които финансово се управляват от Асен Найденов и са собственост на Валентин Златев. Именно към това насочват данните от иззетите документи и компютри на Найденов, пише „Биволъ“. 

От друга страна, бутикът на Йовчева е финансиран през офшорката Palms Enterprises, зад която стоят Йордан Христов и жена му Силвия Николова. Николова влиза и като управител на фирмата Ema BGS S.L., която стои зад бутика. Като съсобственик в Ema BGS S.L. влиза и бащата на Йовчева, който апортира 850 000 евро. В момента Йовчев е притиснат от НАП да плати данък върху тази сума, която той не е декларирал, а и не е казал на фискалните инспектори какъв е нейният произход. 

Имотите на Йовчев и сметките му са запорирани. Разследване на BIRD показа, че фирми на Йордан Христов са получили милиони еврофондове и обществени поръчки и са инвестирали в дружеството му “Спортни имоти Приморско”, заедно с офшорките Palms Enterprises и Gordon Holdings. 

Има данни, че акциите на Палмс в Спортни имоти са били нематериално изкуствено завишавани чрез заеми, а впоследствие и продадени. Забелязва се съвпадение със сумата, която е била преведена от Кипър на фирмата EMA BGS в Барселона. Къщата в Барселона беше продадена за 1,8 млн. евро през 2021 г. – почти двойна загуба за инвеститора Чаушев. 

По данни на „Биволъ“ - парите от продажбата са били трансферирани по сметка на “Тера Уей”. Борислава Йовчева се е преместила от Испания в ОАЕ, според думите на Ивайла Бакалова в интервю за Антикорупционния фонд. След това, по оперативна информация, се е заселила в Рим, в луксозен комплекс с ограничен достъп. „Биволъ“ твърди, че през последните месеци бившата манекенка е влизала няколко пъти на територията на България през „Капитан Андреево“ – за съмнително кратки периоди от по 10-15 минути. 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови