Защо оттеглиха предложението за оставката на Гешев

Все още не е ясно каква е причината шестимата кадровици от ВСС да оттеглят първото предложение за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев.

Преди около час те оттеглиха предложението си, но за сметка на това виси второто предложение, внесено от четирима души. След оттеглянето във ВСС настана голямо объркване, тъй като няма разписана процедура какво се прави в подобни случаи. След час спорове те решиха да излязат в почивка, за да си съберат мислите и да направят справка в учебниците.   

"Виждаме дефицитите и на конституционно и законово ниво по отношение на липсата на търсене на отговорност на тримата големи. Виждаме дефицит на процедура, дали това е особено дисциплинарно производство, неяснотите са много повече", коментира правосъдният министър Атанас Славов. 

Още в началото на дебата той каза, че ще обяснява какво става на заседанието на ВСС заради гражданите, които онлайн следят дебата, а не са юристи, пише "24 часа".

Атанаска Дишева на няколко пъти попита шестимата защо оттеглят искането си.

"Дължите на обществото отговора какво се е променило", призова ги тя. Разбрахте ли истината, ако сте я разбрали, споделете я с нас, добави още Дишева.

"Без значение са нашите мотиви за оттегляне. Ние сме ви сезирали по реда на закона за съдебната власт. Сега ви десезираме. Вие нямате валидно предложение за отстраняване на главния прокурор, защото ние вече не го поддържаме", заяви Гергана Мутафова, един от членовете на прокурорската колегия.

"Понеже говорим на хората, да кажем защо сме в тази ситуация. В нея сме, защото българският парламент не е написал правила", обяви Огнян Дамянов, който е един от вносителите. Той не даде  отговор на въпроса на Дишева, щял да го каже, когато приключат дебата.

Калина Чапкънова - друг от вносителите, каза, че не била длъжна да отговори.  "Моите мотиви не са емоционални, те са дълбоко премислени, но не съществува ангажимент да ги обява публично. Законът не ме задължава",  каза Чапкънова.

"Моето действие не е безмотивно", добави тя.

Законодателната уредба по този въпрос прилича на едно старо палто с много кръпки, коментира представляващият ВСС Боян Магдалинчев.

Олга Карелска пък припомни основното право, което се учело още в първи курс, това било правото на защита. "Не може от един месец да обсъждаме казуса с взрива, кой дошъл - кой не дошъл и изведнъж да заметем казуса под килима, добави тя. После цитира ГПК и припомни, че в гражданския процес ставало само след съгласието на ответника, ако не е на първото заседание.

Евгени Иванов каза, че се чувства в една абсурдна ситуация. "Не мога да си представя по какъв начин ще заставим колегите, които оттеглиха предложението, да участват в тази процедура, след като не искат. Няма правила, след като те са започнали тази процедура, очевидно трябва да могат и да е прекратят", добави той. И също поиска почивка, "за да си събере мислите".   

Една от непотвърдените версии за внезапното оттегляне на предложението е, че това се прави, за да се скъси процедурата по второто, което е за уронване на престижа на съдебната власт с израза "политически боклук".

По първото предложение на шестимата кадровици, ВСС допусна страшно много доказателствени искания, включително разпити на следователи, прокурори и полицаи, които са били на мястото на атентата срещу Гешев. Те ще призовават  дори мистериозния израелски експерт, на когото обаче не знаеха името. Тези разпити щяха да се проточат със седмици.

По второто искане, което е за израза "политически боклук", доказателствата са далеч по-малко.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови