Туристическото лято: Ръстове с усещане за спад

Татяна Димитрова, Дневник 

Най-активните месеци за морска почивка - юли и август, са минали според прогнозите на тези в туристическия бранш, които са разчитали на реални числа, а не на пиар очакванията на политиците. Това означава малко по-добре от миналото лято, но все още доста по-зле отпреди пандемията.

На българите, които предпочитат Гърция и други подобни дестинации, но бяха закотвени тук заради пандемията, вече не може да се разчита.

Данните на Министерството на туризма сочат, че броят на туристите и нощувките през тези два месеца е малко по-голям от юли и август на 2022 г., а очакванията за цялата година е да е била по-добра.

Каква я мислехме, каква стана

Как е минало това лято за хората с бизнес в туризма няма еднозначен отговор и той зависи от това с кого говорите. В най-горещите, и буквално, тази година месеци - юли и август, до които обичайно в България се свежда пикът на морския туризъм, плажовете и заведенията изглеждаха пълни. Макар някои собственици да казват друго.

Летният сезон към момента протича в съответствие с предварителните очаквания, като е регистриран ръст спрямо същия период на миналата година. Това се казва в отговори на Министерството на туризма на въпроси на "Дневник".

Според негови данни, регистрациите на туристи в местата за настаняване в областите Варна, Бургас и Добрич надхвърлят 1.9 млн. общо за двата най-силни месеца от сезона - юли и август. За сравнение, за периода юли - август 2022 г. регистрациите на туристи в местата за настаняване в областите с излаз на море са около 1.8 млн. В тези данни не се включват регистрациите на украински граждани.

Ресорното министерство отчита интерес към туристически пътувания и през останалата част от сезона - месеците юни и септември, както и към вътрешността на страната. Прогнозата му е, че ще се надхвърлят резултатите от летния сезон на 2022 г., когато регистрациите в местата за настаняване за месеците юни, юли, август и септември общо за цялата страна са над 4.4 млн. От тях 2.7 млн. са в областите с излаз на море по официални данни на НСИ за периода юни - септември 2022 г.

"Стана каквото очаквахме. Бяха изненадани тези, които са разчитали на прекалено оптимистичните прогнози на бившия министър (Илин Димитров, служебен министър на туризма, а сега съветник на държавния глава - бел. авт.). Но ние, които си боравим с реалните числа, видяхме това, което очаквахме". Така описва отиващото си лято Иван Грошев, управител на "МТС България" и председател на Асоциацията на инкаминг агенциите.

Смята, че заиграването с информации за замърсяване на морето след срутването на язовира "Нова Каховка" в Украйна не е повлияло на туристите от по-развитите пазари, където "хибридните инструменти" нямат такова влияние, а по-скоро на тези от бившата Източна Европа. Извън това започналите негативни процеси върху туризма в България са си все така налични, посочва Грошев.

Все пак казва, че през двата месеца всички основни пазари показват ръст. Описва този успех обаче с ученик, които преди е имал двойка, а сега е получил тройка. "Да, така погледнато е успех, но никой не е доволен", обобщава той.

Защитава тезата си с това, че реалните оценки трябва да се правят през сравнението с летните сезони преди пандемията и дори не толкова с 2019 г. колкото с 2018 г. 

"Като цяло се губят позиции, стеснява се сезонът", казва той. Според него в немалка степен това се дължи на неуредиците, които зависят от самия бранш. "Сами си режем клона, на който седим". Имайки предвид това, че в средата на май големи курорти изглеждат "потресаващо", а не като готови да посрещат туристи.Имаме 10% повече хотелски настанявания от миналото лято. Не е необхдимо да се сравняваме с 2019 г., тя е една цел, която гоним, коментира в неделя пред "Нова телевизия" ресорният министър Зарица Динкова. Според нея е реалистично да се сравняват тази е продхадната година, а 2019 г. е "по-далечната цел".

"Много е добре да гоним нивата от 2019 г., но с оглед на всичко, с което се сблъска браншът през тази година - всичките тези хибридни атаки, всикчите тези проблеми, това е едно добро развитие на летния туризъм", заключи тя.

Оценката й е, че реално България не е загубила пазари, а става дуа за пенасочване на туристи въ вътрешността на страната, къедто има повече досег с природата и разлини активности. Тя даде за пример гоитте от Германия.

Прогнозата ми се сбъдна за пореден път, коментира пред "Дневник" и Венцислав Танчев от "Сънтурс", който през пролетта коментира, че това ще е поредният недобър сезон, в който Министерството на туризма отчита успехи. "Очакванията бяха малко по-положителни зимата, защото ранните записвания стартираха добре, но след тях, в края на февруари се усети застой в търсенето на България и това продължи през целия сезон. Като цяло отчитаме един сезон по-добър от миналогодишния с ръст от около 20-25%, но по-слаб от 2019 г., която взимаме за сравнение", казва той сега.

На свой ред упреква бившия министър за "грешни пиар прогнози", с които според него е създал нереаалистични очаквания.

"Сезонът мина по-силно от миналия, но просто очакванията в началото бяха неоправдано големи", коментира и Стефан Георгиев, член на управителния съвет на Бургаската регионална туристическа камара. "И от министерството (на туризма - бел. авт.), и от други институции се говореше за над 20% ръст в сравнение с миналата година и да се достигнат нивата от 2019 г. като обеми, но според мен не се постигнаха", посочва той.

Оценката му за организираните туристи, които идват с чартъри на бургаското летище, са с наполовина по-нисък ръст - 10%, над броя им през миналото лято.

Нашата главна цел е да достигнем нивата от 2019 г. и да ги минем, но още сме далеч от там.

Кой дойде на море

Данните на Министерството на туризма, които се базират на регистрациите на туристи в хотелите и които се подават към системата ЕСТИ, показват сравнително същия брой туристи в разгара на лятото като миналата година. Основни пазари остават Румъния, Полша, Германия, Великобритания.

Всички от бранша, с които "Дневник" се свърза, говорят за двуцифрени ръстове на отделните пазари спрямо миналото лято, но също отчитат, че надеждите и очакванията, в голяма степен подклаждани от изказвания на политици в началото на лятото, че този път вече ще бъдат достигнати предковидните нива, не се оправдават.

Танчев коментира ръст от 20-25% спрямо предходното лято, което обаче е спад, достигащ до 30% в сравнение с 2019 г. Този 30-процентен срив се вижда на германския пазар, докато според него на някои пазари като Полша, Чехия, Великобритания нивата се приближават до тези от 2019 г. 

Посочва, че България е единствената страна, която две поредни години - 2022 и 2023 г., отчита спад в сравнение с 2019 г. докато повечето конкурентни дестинации, с изключение на Тунис, още миналата година са надхвърлили предковидните нива.

Това би трябвало да бъде ясен знак за всички, че трябва да се направи нещо за подпомагане на сектора.

Наред със спадналия брой на германските туристи, което се видя отчетливо още миналото лято, пазарът от Великобритания също е пред предизвикателства след като икономиката на страната пострада от Брекзит.

И Стефан Георгиев отбелязва, че все още си личи липсата на фалиралия преди години голям туроператор "Томас Кук", който водеше голям брой британци на ваканция тук и чието място в този обем никой не е заел.

Плахият ръст от изток

През последните няколко години се забелязва плах ръст на туристите от бивишя соцлагер - Чехия, Словакия, Унгария и най-вече Полша. От около 2 г. България има и туристическо представителство във Варшава, което видимо помогна за ръст в броя на гостите от там.

Иван Грошев отбелязва, че предимството на България в случая е, че в тези страни я възприемат положително по исторически причини и без реклама. Но начинът, по който обслужваме полските и чешките туристи не дава надежда, че ще запазим този ръст, смята той. 

Оценката му е, че настройката на бранша в България е, че тези гости могат да бъдат третирани като руските туристи в началото на 90-те, когато по думите всички указания са били написани на ръка. Сега намира, че тези групи се обслужват по съвременна версия на този подход. "И те ще започнат да откриват Гърция и Турция. Те вече са хора с претенции, техните държави предлагат високо качество и е съвсем нормално и те да търсят такова качество, а не втора цедка", подчертава туроператорът. С уточнението, че в България от тези дестинации идват "по-бюджетни клиенти".

Къде са българите

Данните на Министерството на туризма показват, че българите туристи през двата най-активни месеца по Черноморието са били 741 хил. За сравнение през юли и август на 2022 г. те са били 711 хил.

Сходен е и периодът, за който остават на морето - средно около 4.4 нощувки.

В големите курорти като Слънчев бряг, а и не само там, отчитат, че след отпадането на ограниченията, въведени заради пандемията, значителна част от българите, които спасиха поне два летни сезона, се завръщат по любимите си места - повече Гърция, по-малко Турция. Опашките на границата с Гърция бяха дълги и в началото на септември.

Индивидуалните туристи, които идваха при ограниченията от България и от Румъния, лека-полека се насочиха в чужбина, коментира и Стефан Георгиев. Допълва, че хотелиери, които са разчитали на такива туристи, в голяма степен или вече са затворили за сезона, или това предстои. Други, които имат организирани туристи от чужбина, ще останат отворени и до края на месеца.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови