Директорът на ЮИДП инж. Димчо Радев: Рекордните валежи са причина за наводненията 

Контролът за незаконна сеч в Странджа е изключително засилен, заяви пред журналисти в местността Ормана край Ямбол директорът на Югоизточното държавно предприятие (ЮИДП) инж. Димчо Радев, предаде БТА.

Според него наводненията по Южното Черноморие са вследствие на рекордните валежи за едно денонощие.

Странджа е зоната с най-големи средногодишни валежи на територията на България, посочи Радев. "Аз направих изчисления, че в Странджа, в района на Кости, Граматиково и Царево, е паднала вода, колкото, да кажем, е да изпуснем яз. "Копринка" в Казанлък. Неговият резерв е около 150 млн. куб. метра вода. Представете си какви огромни количества", коментира той.

Странджа е районът с най-строг контрол от всички органи, подчерта директорът на ЮИДП. Освен, че ние контролираме собствената си дейност, имаме 10 подвижни екипа, плюс офис в Бургас, който е изцяло за контрол на дейността в Странджа. 

Има и структура на Природен парк "Странджа", има Регионална дирекция по горите – Бургас, която извършва контрол върху дейността на горските стопанства, частните фирми и общини. Отделно от това, екологичните и неправителствени организации са доста взискателни и критични към дейността ни. Така че, мога да кажа, че там има изцяло обществен контрол, каза още Радев.

Според него трябва да се намери баланс между опазването на околната среда, застрояването и подобряването на инфраструктурата в региони като Странджа. "Казваме мостът падна, шосето се пропука. Нека да си зададем въпроса, че там всякаква дейност по създаването на нова инфраструктура е забранена, тъй като е национален парк. Трябва да се замислим, дали искаме да развиваме един район, или да го запазим", коментира още той.

По думите му е необходима промяна в нормативните уредби относно начина на стопанисване на горите. 

"Стратегията на Европейския съюз е в близките 20 – 30 години да замени всичко с възобновяеми източници, а гората е един от тях. Създаването на нови гори е от съществено значение, но въпросът е да се намери правилният подход. 

Как да създаваме гори върху територии, които не са само държавна собственост – има общински, има частни? Трябва да се намери начин за стимулиране в частните територии – да се създават гори в пустеещи земи от седма или осма категория, а не фотоволтаични паркове", заяви инж. Димчо Радев.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови