Богданов: Мит е, че дерогацията сваля цените на горивата

Мит е, че дерогацията води до по-ниски цени на горивата в България. Това каза пред bTV главният икономист на ИПИ Лъчезар Богданов.

„Продължава да не е ясно как точно ще се обложи печалбата на рафинерията – има някакви правила. Имаше въведена една такса, която трябваше да облага разликата в цената на руския петрол и цените на петрола от други източници. Нищо обаче не се случи“, обясни той. Припомни също така, че у нас има и данък върху свръхпечалбите, но засега също не се случва.

„По отношение на спекулациите за цените на българския пазар и какво се случва с потребителите – много дълго време се представяше, че дерогацията е в полза на българите. След началото на войната в Украйна се отваря една ножица, която определено не е в полза на потребителите у нас“, каза той и показа съответните графики.

Лъчезар Богданов е категоричен, че ако се сравни България със съседните страни, се вижда, че ситуацията е горе-долу същата, без значение, че там суровината е по-скъпа. Според него онзи, който преработва и продава на нашия пазар („Лукойл Нефтохим“ - Бургас) печели повече. Причината – наличието на дерогацията, уточни още експертът.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови