Пеевски пита - ще си плати ли Лукойл наистина?

Съпредседателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски е изненадан от разпространената от "Лукойл Нефтохим Бургас" позиция, в която се посочва, че компанията не дължи никакви данъци в България.

Тази сутрин Делян Пеевски в отделна позиция заявява, че съвсем друго му е било казано от премиера Николай Денков в понеделник сутринта, на осъществената по негово настояване среща по темата в Народното събрание. На срещата присъствал и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, се позовава Пеевски. 

Според информацията от Денков, предишната вечер (неделя, бел.ред) от "Лукойл" са се обадили и са разговаряли с началника на кабинета на премиера и са уверили българското правителство, че до края на седмицата ще внесат 500 млн лв данъци.

Припомняме, че срещата бе в отговор на подновената през уикенда заявка, че ГЕРБ и ДПС ще внесат предложение за предсрочно прекратяване на дерогацията за внос на руски петрол - нещо, което бе отхвърлено от Народното събрание преди месец. В понеделник сутрин от ДПС и ГЕРБ обаче се отказаха от тази си идея. Днес Делян Пеевски отново я актуализира.

От изявлението на "Лукойл" от вчера обаче се разбира, че нищо от това няма да се случи, заключава Делян Пеевски и заявява: "Лукойл" явно не си дават сметка, че са българска компания, която работи по българските закони и нейната централа е в България."

Ако не се отхвърли ветото върху Закона за енергетиката, се подаряват 3 млн. лв. на "Лукойл"

"Ако не бъде изпълнено, това, което "Лукойл "са обещали на представители на българската държава, а именно, че ще си платят данъците до края на месеца и след като в петък бъде приет закона за енергетиката и бъде преодоляно ветото на президента, да започнат да плащат и 73 ст на литър от своята свръхпечалба, които да бъдат върнати обратно на хората, за да се намали цената на горивата, веднага след като започне работа НС след втори тур на местните избори, ще внесем предложение за отнемане на дерогацията на "Лукойл".

И това е бил изначално смисълът на поисканата дерогацията за "Лукойл"- българските граждани и бизнес да имат по-евтини горива, а не с тези милиарди свръхпечалба да бъде финансирана войната в Украйна."

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови