Областният ще лобира за кръговите кръстовища в Айтос пред МРРБ

 

Днес областният управител Стойко Танков и заместник областните управители Тодор Иванов и Пламен Янев се срещнаха с представители на Инициативния комитет за изграждане на обходен път в Айтос.

Целта на посещението им е съдействие от областния управител за предприемане на действия за реализация на обекти и съоръжения, които да предотвратят бъдещи пътни инциденти.

След 10 дни ще се навършат 6 месеца от последния трагичен инцидент в Айтос, при който загинаха баща и двете му деца. Според инициативния комитет до сега са били предприемани временни мерки, които не решават основния проблем с претоварените камиони и високата скорост в населеното място. 

Областният управител беше информиран, че през светлата част на денонощието в Айтос не преминават тежкотоварни автомобили, но това се променя през тъмната част. Хората са обезпокоени, че е само въпрос на време да се случи поредният трагичен инцидент. 

За да се намери срочно разрешение на проблема, инициативният комитет предложиха да се изградят две кръгови кръстовища, които ще регулират скоростта – едното на Асфалтовата база, а второто - на мястото на инцидента и предоставиха на вниманието на Танков проект за изграждането на транспортните обекти. 

Поставяне на светофарна уредба на т. нар. от местните хора „улица на смъртта“ е другото предложение, както и обособяване на нова транспортна схема на Айтос. Айтозлии предложиха още да се разположи подземен кантар в Руен, което ще спомогне за контрола върху претоварените камиони.

„Дойдохме при Вас с надеждата да се намери бързо разрешение на проблема, който касае всички жители на Айтос“, заявиха представителите на инициативния комитет и допълниха, че са наясно с обстоятелството, че проектът за обходния път на Айтос, който ще извежда трафика от града, е труднопостижим, защото изисква много средства и години, за да се изгради. Друго препятствие е наличието на земи, които попадат в Натура 2000.

Стойко Танков пое ангажимент да представи предложенията на инициативния комитет още този петък пред МРРБ и АПИ. „Ще направя всичко възможно да убедя министерството и АПИ за активизиране на действията за изграждане на кръгови кръстовища“, беше категоричен г-н Танков. 

След срещата в МРРБ областният управител и неговите заместници ще проведат среща с кмета на община Айтос, както и среща с народните представители от Бургаска област, пред които ще поставят като приоритетни проблеми за разрешаване казусът с кръговите кръстовища в Айтос и други проблеми, търсещи през годините своето решение в област Бургас.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови