Дървета в Бургас нападнати от гъботворка /снимки/

Гъботворка гризе листата на дърветата в Бургас. Това стана ясно, след сигнал на читател и изпратени снимки до Burgasdream.com. 

Характерните гнезда от нишки като паяжина са били забелязани по част от уличната растителност в жк Възраждане. Според агроспециалисти, вредителят е гъсеницата на гъботворката.

Пеперудата масово се размножава след засушаване, при по-ниски летни температури и слаби валежи.

В предходните години в българските гори са отчитани силни нападения от този вредител, като са достигнали до 1,5 милиона декара засегнати площи. За масово размножаване се счита, когато са нападнати повече от 20 % от площта на съответните дървесни видове или е засегната горска територия на повече от една област. 

След нападение от гъботворка, горите бързо се възстановяват сами.

Правените опити нападението от гъсеници да се предотврати, включително и с химична борба не са ефективни, за това се разчита на биологичната борба. Сред начините за предпазване е обследване на гори и овощни градини през невегетационния период. Открити яйца с гъсеници се изтръгват и изгарят.

През вегетацията за борба с гъботворката се използват регистрираните широкоспектърни инсектициди Дурсбан 4 ЕК - 0,15% и Нуреле Д - 0,05%, както и одобрените хормонални инсектициди. Прилагат се при 10-15% повредена листна маса.

Текст и снимки burgasdream.com

Добавете коментар


Защитен код
Обнови