КЗП учи пътниците да си искат безплатен кетъринг при закъснение

Пътниците на автогара Юг в Бургас научиха повече за правата си днес.

Там Константин Райков, член на Комисията за защита на потребителите, откри „Гише на пътника”.

Идеята е да се повиши образованието и информираността на всички потребители, касаещи пътуването както по суша, така и по въздух и вода, обясни Райков.

Еднодневният информационния щанд на автогарата е организиран от Европейскияпотребителски център - България, който е проект на КЗП. Такава инициатива ще се проведе и утре, 22 август, на летище Бургас.

Независимо от къде до къде пътуват и с какъв вид транспорт, пътниците имат равни права и са защитени в цяла Европа, каза Игнат Арсенов, директор на Европейски потребителски център (ЕПЦ).

Едно от основните права на пътниците е това на защита от дискриминация, т.е. не може да ни откажат да ни продадат билет заради това, че сме български граждани, хора със затруднена или намалена подвижност или пък да ни искат допълнително пари, например, обясни Арсенов. Около една четвърт от жалбите и запитванията, получени от началото на годината до сега в ЕПЦ, са свързани именно с проблеми с транспорта.

Пътниците трябва да знаят, че ако тяхното пътуване с автобус  (над 250 км) бъде отменено или има закъснение повече от 90 минути, имат право на безплатна храна и напитки - трябва да ги искат от превозвачите, трябва да искат и информация за това какво ще бъде закъснението, как ще бъдат премаршрутирани, каза още Арсенов.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови