Гласувано: „Зебрите“ в Бургас с надписи за пешеходците

Общинските съветници приеха предложението на Живко Табаков

Централните пешеходни пътеки в Бургас тип „зебра” ще бъдат обозначени с надписи с цел по-голяма безопасност на пешеходците. Това приеха днес общинските съветници с 40 гласа гласа „за”, 0 против и 3 „въздържал се”.

Докладна записката бе входирана от общинския съветник от Реформаторския блок Живко Табаков. Част от пешеходните пътеки в Централна градска част ще бъдат обозначени с надписи „погледни наляво” и „погледни надясно” в двата им края, с цел гарантиране на по-голяма безопасност и съхраняване на живота и здравето на пешеходците. 

По време на заседанието Табаков посочи, че този модел е приложен в Лондон. „Това е добър пример да го приложим и в нашия туристически град“, допълни той. 

Кметът на Бургас Димитър Николов заяви, че общината ще изпълни реализацията на идеята, но Табаков трябва да участва и при финалния етап за избор на цвят и шаблон на надписа. 

Голяма част от пътнотранспортните произшествия са причинени поради невнимание и нарушения на правилата за движение по пътищата от страна на пешеходците, най-често заради внезапно излизане на платното, без да се огледат. В докладната се посочва още, че за подобряване на контакта „водач-пешеходец” в редица европейски държави се прилагат нискоструващи, но високо ефективни мерки. Подобна инициатива е разработена на територията на градовете Русе, Шумен, Пловдив, Самоков и Варна.

Прогнозната стойност на изпълнението е около 800 лв., в които са включени изготвянето на шаблона за надписите, необходимата боя, както и трудът.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови