Ето имената на бургазлиите, които ще получат почетни награди на Никулден

След броени дни броят на почетните граждани на Бургас ще се увеличи с още един.

Към тях ще се присъедини композиторът, педагог и диригент Милена Добрева. Още няколко заслужили бургазлии ще получат заедно с нея почетни награди на тържественото никулденско заседание на местния парламент, което ще започне от 9 часа на 6 декември в Културен дом НХК.

* Със званието Почетен гражданин на Бургас се удостоява:

Милена Радославова Добрева – родена в Бургас. Учи поп и джаз пеене, а също музикални медийни технологии и тонрежисура. Завършва Майсторския клас за хорови диригенти в Германия с ръководител Маестро Фрийдер Берниус.

Милена Добрева създава и ръководи две емблематични за Бургас вокални формации - „Морски песъчинки“ и Вокален ансамбъл „Фортисимо“. С тях печели призови места в национални и международни музикални конкурси и фестивали. 

Безброй са златните медали и гран при победи на „Фортисимо“ от цял свят. Те станаха и двукратни световни шампиони в категории „Вокални ансамбли и камерни хорове“ и „Фолклор и акапела“ на Световните хорови игри в Антверпен – Белгия.

Другият голям успешен проект на Милена Добрева е детската Вокална формация ”Морски песъчинки”. Тя впечатлява с богатия си и разнообразен репертоар в различни стилове – обработен български фолклор, поп и рок музика, детска забавна музика, акапелни изпълнения в различни жанрове. Има издадени четири албума. Носител е също на многобройни призови места в национални и международни конкурси и фестивали.

Милена Добрева извършва звукозапис, обработка и мастер на многобройни албуми на фолклорни състави, госпъл формации, както и на индивидуални, разнообразни по жанр изпълнители. Композитор и аранжор на популярни и детски песни – наградени на многобройни национални конкурси.

Талантливата бургазлийка е носител на първа награда на конкурса „Учител на годината” на Република България 2008 г., престижната награда „Бург на годината – 2018“, както и Награда за диригентско майсторство.

* С отличието „Ключът от Кулата“ на 6 декември ще бъдат почетени:

ВАНЬО ВЪЛЧЕВ - поет, писател, театрал, кино и телевизионен режисьор, журналист. Съосновател и председател на Дружество „Български писател” в Бургас. Той е сред учредителите на сдружението „Бургаска писателска общност“. 

Ваньо Вълчев е известен като най-безмилостен сатирик и най-нежен лирик. Поетичното му вдъхновение създава едни от най-пламенните песни в българската популярна музика – „Телефонна любов”, „Огън от любов”, „А дали е така“ и много други. Автор и редактор на над 20 книги с лирика, сатира, разкази, детски стихотворения. 

Точно преди 20 години Ваньо Вълчев става почетен гражданин на Бургас, а тази година получава „Ключът от кулата“ за приноса му към развитието на българската култура и по повод неговата 85-годишнина.

ИВАН БАХЧЕВАНОВ – художник, живописец, създател на уникалната художествена картинна галерия в старото училище в Созопол. Работи в областта на живописта и монументалното изкуство. Почти 40 години е член на Съюза на българските художници. 

През цялата си творческа кариера участва в национални, групови и самостоятелни изложби, както и в представителни национални изложби в чужбина. Иван Бахчеванов участва в множество благотворителни изяви и прави много дарения на свои творби. Негови произведения са притежание на Националната художествена галерия, както и на галерии по света.

Иван Бахчеванов получава „Ключът от кулата“ за приноса му към развитието на българската култура и по повод неговия 70-годишен юбилей.

СИМЕОН ДИМИТРОВ – мислител, интелектуалец, духовен дар, артистична личност с неповторима индивидуалност, знаменит педагог – това са малка част от определенията, с които културен Бургас се обръща към драматурга, режисьор и поет Симеон Димитров. Почетният бургазлия отбелязва две златни годишнини в началото на 2022-ра (5 десетилетия творчески път и 80-годишен юбилей), а десетките му успешно реализирани възпитаници по цял свят са най-голямото наследство за щедрите му уроци.

Симеон Димитров работи като режисьор в едни от най-престижните театри у нас. Негови спектакли са награждавани с национални награди за режисура, сценография и актьорско майсторство. Носител е на награда на Съюза на артистите в България и на множество награди за режисура, автор е на поезия и драматургия.

Симеон Димитров ще бъде удостоен с „Ключът от кулата“ за приноса му към развитието на българската култура и по повод неговия 80-годишен юбилей.

ЯНЧО ПРОДАНОВ – бургаски земеделец и зърнопроизводител, също ще получи престижното отличие „Ключът от Кулата“. 

Това става в отговор на благородния жест за безвъзмездно предоставяне на собствен имот – сградата на бившата земеделска кооперация в кв. „Горно Езерово“, за нуждите на филиала на детска градина „Синчец“, както и за съдействие за намиране на най-подходящия терен за изграждането на новия просторен дом на детското заведение, което вече може да приеме всички деца от квартала. 

Подобни благотворителни инициативи остават завинаги в историята на всеки град. Г-н Проданов помагаше с дарителски жестове през цялото време на строителството на новата сграда и продължава да помага на ДГ „Синчец“ – кв. „Горно Езерово“.

* С почетен плакет на Община Бургас ще бъдат удостоени:

РАДОСТИН ДАМАСКОВ – представител на съвременната българска живопис, малка пластика и монументална скулптура.

Радостин Дамасков е създал три емблематични творби за Бургас:

„Нулевият километър“ - Пъпът на Бургас – произведение, поставено в средата на централната градска част през 2011 г.

Друго емблематично за Бургас произведение на Дамасков е паметникът на Петя Дубарова в Морската градина, изработен след спечелен конкурс.

Най-новата голяма творба на Радостин Дамасков е светският паметник на Александър Георгиев – Коджакафалията, който беше открит през септември тази година. С него бургаската общественост отдава почит към личността и делото на най-големия благодетел на града.

Радостин Дамасков получава ПОЧЕТЕН ПЛАКЕТ на Община Бургас за приноса му към развитието на българската култура и сътворяването на паметника на Александър Георгиев – Коджакафалията.

СТОЙЧО КЬОСЕВ – доктор по философия.

Стойчо Димов Кьосев е създател на философския клуб „Сократ”. Той стартира през 1984 година с ученици от Техникума по индустриална химия. Клубът бързо набира популярност и на следващата година сбирките започват да посещават и ученици от Английската, Немската и Руската гимназия.

След създаването на Бургаски свободен университет, клуб „Сократ“ провежда там две студентски философски конференции със значително международно присъствие – най-вече от Норвегия, но също така от Португалия, Великобритания, Чили. От Клуба произлиза десет доктори на науките, десет професори и доценти от различни университети в България и чужбина.

През настоящата 2022 година бивши участници в Клуба и изявени философи, свързани с Бургас, стартират инициатива, наречена “Философите на Бургас”, чиято цел е да озвучи присъствието на хуманитарното знание в пъстрата палитра на артистичност, художественост и свободомислие, така характерни за Бургас.

Стойчо Кьосев получава ПОЧЕТЕН ПЛАКЕТ на Община Бургас за дългогодишната му преподавателска дейност и създаването на философския клуб „Сократ“.

* С почетна значка на Община Бургас се удостоява:

ДИМИТЪР СВИЛЕНОВ КАНДИЛОВ

В първите дни на октомври тази година, на варненския плаж се случва инцидент, който за малко да завърши трагично, ако не е била бързата реакция на двама 19-годишни младежи, единият от които бургазлия. Около полунощ, разхождайки се край брега на морето, те забелязват жена, която изведнъж се хвърля в морето. 

Младежите предприемат всичко необходимо, за да организират спасяването ѝ и заедно успяват да извадят изпадналата в безсъзнание удавница на брега, където ѝ оказват първа помощ. Те са Станислав Иванов от Поморие и Димитър Кандилов от Бургас. Тяхната бърза и навременна намеса довежда до спасяването на човешки живот.

След единодушно решение на местния парламент Димитър Кандилов се удостоява с „Почетна значка на Община Бургас“ за спасяването на човешки живот.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови