17-годишният Андрей Георгиев извади кръста в Бургас 

17-годишният ученик от ПГЧЕ „Васил Левски“ Андрей Георгиев бе най-бърз днес и извади Богоявленския кръст от студените морски води в Бургас. Андрей е и състезател на клуба по водна топка „Арена Бургас“.

След излизането от морето той пожела за себе си и всички бургазлии здраве и много успехи през годината.

Необичайно топлото и слънчево време на Йордановден събра и рекорден брой участници в ритуала по спасяване на светия кръст - общо 62-ма. Най-възрастният сред тях бе Васил Николов на 70 г., а петима участници на 16 години бяха най-младите смелчаци днес. Сред участниците тази година в ритуала на Моста имаше още трима именици и един рожденик.

Хубавото време даде повод на много хора да се съберат на плажната ивица, терасата на Казиното и алеите на Морската градина, за да наблюдават спасяването на Кръста.

Честванията за Богоявление започнаха рано сутринта с Празнична света литургия в катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“, водена от агатополския епископ Йеротей.

Веднага след нея, по стара традиция православното духовенство извърши водосвет на бойните знамена на частите от Бургаския гарнизон на площада пред катедралния храм. 

В събитията, посветени на Богоявление, се включиха кметът Димитър Николов, председателят на Общинския съвет проф. Севдалина Турманова, общественият посредник Тодор Стамболиев, заместник-кметовете Йорданка Ананиева, Диана Саватева, Весна Балтина, Красимир Стойчев, общински съветници и представители на местната и държавна власт.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови