Жители на Българово блокират път към АМ Тракия

Жителите на град Българово ще протестират отново днес, предаде БНР. Те считат, че по исканията им няма адекватна реакция от местната власт и продължават да настояват за по-добра инфраструктура и условия на живот.

От община Бургас заявиха, че са планирани ремонти на редица улици в града, които трябва да завършат до 31 май тази година.

В края на миналата година жители на Българово внасят искане до община Бургас с най-важните и неотложни задачи, касаещи града. Следва среща, на която им обещават съдействие и предприемане на спешни мерки. Една от тях е започване на цялостна реконструкция по ул. “Обходна“. Но само след броени дни получават няколко кърпежи на дупки.

„Нашите искания не знам дали са чути изобщо, но със сигурност не са разбрани. Нямаме никакъв адекватен отговор, нямаме никакви адекватни действия“, казва Тодорка Стоянова от Инициативния комитет "Бъди буден", организатор на протестите.

„Никой не ни отговори кой поръча тези смешни кърпежи. Те се съгласиха, че улицата е в окаяно състояние и е належащ цялостен ремонт, на места изобщо няма настилка. Няма тротоари, липсва ул. осветление. Хората искат на няколко места и пешеходни пътеки, но те няма как да се изградят при условие, че няма тротоари“, посочва Стоянова.

Жителите продължават да настояват и за изграждане на пречиствателна станция и завършване на канализацията. Искат също цялостно ремонтиране на улици и тротоари, по които вече има изградена канализация. Настояват за съвременна детска площадка и спортен кът.

„Обидно е, това е думата. Защото не може да правим официални срещи, на които да излагаме своите искания, да получаваме обещания в най-кратки срокове да се вижда подобрение и в следващия момент да получим тези кърпежи“, подчертава и Неделчо Милчев.

От Инициативния комитет са категорични, че в 10 часа ще затворят пътя от и към АМ "Тракия", а протестите няма да спрат, докато не изпълнят исканията им. „Не сме по-малко значими, заслужаваме нормални условия на живот“, казват те.

След наши въпроси до община Бургас ни отговориха, че предстоят асфалтокърпежи и полагане на несортиран трошен камък и асфалт по редица улици в града. Запълване на дупки ще има в участъка на ул. “Обходна“ – от ул. “Първи май“ до ул. “Петко Славейков“, както и по ул. “Лиляна Димитрова“ – от ул. “Първи май“ до ул. “Генерал Гурко“ и по ул. “Хаджи Димитър“ – от пресечката с “Лиляна Димитрова“ до “Стамат Икономов“. За останалите улици на град Българово това ще се случи за силно компрометирани участъци.

От общината посочват още, че ще бъде положен несортиран трошен камък и асфалт по Ул. “Лиляна Димитрова“ – в участъка от ул. “Обходна“ до ул. “Генерал Гурко“, както и по самата “Обходна“ – от ул. “Хаджи Димитър“ – 180 м. в посока ул. “Лиляна Димитрова“. Третата планирана отсечка е по ул. “Стамат Икономов“ – от ул. “Хаджи Димитър“ до ул. “Петко Славейков“. Всички тези дейности трябва да приключат до 31 май.

От общината посочват, че участъкът от ул. “Обходна“, който е част от общински път се нуждае от цялостна рехабилитация, като там е възложен и вече се изготвя Технически инвестиционен проект. До осигуряване на финансиране, там ще се извършват аварийни асфалтокърпежи.

Снимка БНР

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови