Лукойл: Рафинерията в Бургас може да спре работа

Отмяната на новите квоти за износ на нефтопродукти от 1 януари 2024 година, които не могат да се пласират на българския пазар, фактически е равносилна на отмяна на дерогацията още от декември 2023 година.

Това посочват в своя позиция от “Лукойл Нефтохим Бургас“ АД във връзка с обявената договореност относно поетапната отмяна на действащата към момента дерогация за внос на суров петрол от Руската федерация и експорта на продукти от него.

“Липсата на възможност за износ на тези продукти ще доведе до бързо препълване на складовете на рафинерията в Бургас, а това – до принудителното спиране на производството. Това може да постави бургаската рафинерия в условия на повишен технологичен и логистичен риск и да застраши доставките на горива за българския пазар“, посочват от акционерното дружество.

От “Лукойл Нефтохим Бургас“ АД призовават за диалог с институциите за намиране на изпълнимо решение без рискове.

След разговори между “Продължаваме промяната – Демократична България“, ГЕРБ-СДС и ДПС в петък бе постигната договорка за отпадането на разрешението за внос на руските петрол, дадено на страната ни от Европейската комисия. 

Плановете са от началото на следващата година да бъдат спрени квотите за експорт на нефтопродукти от руските суров петрол към страни извън Европейския съюз, сред които е и Украйна, а пълното спиране на вноса на руски петрол трябва да се случи в началото на март.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови