Бургаски регион - икономически хъб на Балканите

Бургаският регион има всички предпоставки да се превърне в икономически хъб на Балканите. Това е виждането на заместник-министъра на транспорта Анна Натова. Според нея градът е един от най-привлекателните за осъществяване на транспортни, туристически и бизнес начинания.

Зам.-министър Натова взе участие в на третото издание на Националния форум за авио-транспортна свързаност и нови възможности за туризъм и партньорства в Черноморието и Югоизточна България, съобщават от ресорното ведомство.

Според нея предимствата на Бургас се обуславят главно заради Черно море,

което е „морската врата“ на България и защото новото летище в Истанбул измества баланса на въздушния трафик в Европа на Изток.“

По думите й Бургас обединява всички транспортни аспекти - наличие на добра пристанищна инфраструктура за корабоплаването, международно летище с възможност за обслужване на всички типове въздухоплавателни средства, жп свързаност със столицата и много-добре развити магистрални артерии с Азия.

Припомняме, че наскоро Национална компания „Железопътна инфраструктура“ обяви предварителни обявления за няколко процедури за железопътното свързване на летищата в Бургас и Пловдив.

Повече полети до България

Българската страна търси възможности за увеличаване на полетите до международните летища в страната“, казва още Натова.

Ресорното ведомство и Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“ са в преговори за подписване на меморандуми за сътрудничество във въздушния транспорт с държави от различни континенти.

БТА припомня, че в средата на януари тази година министерството откри и конкурс за избор на авиопревозвач за четири въздушни линии до Китай. Заповедта за откриване на конкурса бе подписана от министър Георги Гвоздейков, а посочените в нея градове са Пекин, Шанхай, Джънджоу и Шънджън.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови