7.5 млн. лв. са турските инвестиции в България

7,5 млрд. лева са турските инвестиции в България, но желанието на бизнеса е те да доситгант до 10 млрд. лева. Това стана ясно днес по време на българо-турски бизнес форум, който се провежда в Бургас в Конгресния център. 

Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП), съвместно с Българо-турската търговско-индустриална камара (BULTISAD), организира за трети пореден път Българо-турски бизнес форум с двустранни срещи.

Повече от 1,5 милиона е броят на камионите, които преминават през българо-турската граница всяка година, а общият брой на всички превозни средства надвишава 3 милиона. Това показва колко здрави са икономическите връзки между България и Турция. Нашата амбиция е да направим тези връзки още по-успешни. Това каза Генералният консул на Турция в Бургас Толга Оркун.

Общата ни цел е увеличаване на търговията и инвестициите между двете държави, което от своя страна да увеличи заетостта. Вече имахме редица двустранни срещи, които отчитаме като изключително успешни, каза консулът. Той добави, че вчера в Одрин е учредена нова платформа за сътрудничество между Турция и останалите балкански държави. Чрез нея ще се подкрепят двустранни и многостранни действия на Балканите в сферата на икономическото сътрудничество. 

Отдавайки значение на важната роля на дамите в бизнеса, както и датата 8 март – Международен ден на жената, тази година бе отделено специално внимание на женското предприемачество в България и Турция и как бизнесите, ръководени от жени в двете държави биха могли да чертаят съвместно едно по-добро бъдеще. 

Събитието е една своеобразна среща и представяне на високотехнологичните сектори и иновационните екосистеми на двете страни в областите: дигитално земеделие, биотехнологии, дигитално здравеопазване, финтех, нанотехнологии, енергийни технологии, образователни технологии, зелена икономика, логистика и nearshoring.

След първия Българо-турски бизнес форум две турски компании закупиха  терени  в нашите индустриални зони, което показва, че има смисъл от подобни форуми, съобщи кметът на Бургас Димитър Николов. Той допълни, че Бургас е подходящ заради географското си положение, инфраструктурата. 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови