Фрапорт ще участва във Фонда за развитие на Летище Бургас с 200 хил. лв.

Концесионерът на летище Бургас – „Фрапорт“ – ще вземе участие с 200 хил. лв. във Фонд за развитие на аеропорта. Идеята за него бе обявена от кмета на Поморие Иван Алексиев, малко след като започна планираният ремонт на пистата на летището и то затвори.

Хотелиери, туроператори и кметове на общини изказаха притеснения, че затварянето ще повлияе негативно на бранша.

Именно заради това след обсъждане с граждани и градоначалници на курортите по Южното Черноморие бе обявен Фондът за развитие на летището. Общините ще отделят средства от туристическия данък и с тях ще бъдат закупувани повече авиолинии.

Концесионерът потвърждава финансовата си и експертна подкрепа за създаването на сдружението с нестопанска цел, става ясно от прессъобщение до медиите след проведена среща на главния изпълнителен директор на „Фрапорт“ Франк Кванте с кметовете.

Планира се всички преговори за такива полети с авиокомпаниите да се водят от общините, а „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" АД ще подпомага процеса.“

Решението за създаването на сдружението ще бъде взето от общинските съвети на 13-те общини до края на месец март, а учредително събрание се планира в началото на месец април.

Приветствам конструктивния обмен, който имахме на срещата с кметовете. Със сигурност, ние подкрепяме всички усилия за увеличаване на зимния трафик и развитие на свързаността на Южното Българско Черноморие“, казва Кванте.

Припомняме, че освен Фонда, областната администрация на Бургас заговори и за създаването на изцяло нова авиокомпания - Burgas Air – която да обслужва летището целогодишно.

Преди местната власт да поеме нещата в свой ръце стана ясно, че транспортното министерство планира увеличение на летищните такси в Бургас и Варна. Целта е да се стабилизира концесионерът, който заради намаления трафик изпитва финансови затруднения.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови