Училището в Русокастро чества 150 годишен юбилей /снимки/

Основно училище „Иван Вазов” в село Русокастро, община Камено чества своя 150 -годишен юбилей днес.

Духовното извисяване, започнало с непримиримата борба срещу преподаването на гръцки език в килийното училище, бележи своя връх в паметната 1875 г. Тогава с решителната намеса на възрожденеца поп Георги Стоянов Джелебов – пламенен радетел на образователното дело в Бургаски регион, се поставя началото на новобългарско образование в селото.

Ето какво пожела на училището кметът на община Камено Жельо Вардунски, който бе гост на тържеството:

Пожелавам да се развиват със същия дух и устрем. Учениците, виждам, че имат интерес към занятията. Много малко населени места могат да се похвалят с такова будно население. Училището става все по-проспериращо. Знаете колко училища се закриха. Пожелавам регионът да се развие. Да започне да се развива това историческо място крепостта Русокастро.

Няма закрити паралелки и отсъстващи ученици, заяви директорката Станка Петкова. „В живота няма случайности, както не е случайно и това, че въпреки всички трудности и превратности в Русокастро и до днес има училище, в което учат деца от седем села, в което кипи живот, наука и творчество“, допълни тя.

Гост на тържеството бе и бившият директор на училището в Русокастро Тодор Тодоров, който го е ръководил в продължение на 30 години.

Ето какво разказа Тодор Тодоров:

Подовете на учебните стаи и коридорите бяда облицовани с дебели дъски. Переодично те се мажеха с подово масло, което излъчваше неприятна миризма. Когато валеше дъжд учениците се събуваха и обуваха терлици.  Нямаше игрище. Тоалетните се намираха в серевния ъгъл на двора и през зимата се пълнеха с вода. Липсваше канализация на двете сгради.

През 1966 г. училището честваше 100 години и ръководството на ТКСЗ ни подари комплект инструменти – фанфарна музика.

 

На снимките отгоре надолу:

1. Зам.-кметът на Камено Димитър Петров, кметът Жельо Вардунски и директорката на училището Станка Петкова

2. Деца в народни носии посрещнаха с хляб и сол гостите на тържеството

3. Учениците пристигнаха под строй

4. Бившият директор на училището Тодор Тодоров и кметът на Камено Жельо Вардунски

5. Момент от представлението по мотиви на "Под игото"

Текст и снимки Ирина Генова

Добавете коментар


Защитен код
Обнови