Камено и Карнобат с общ проект за нулеви отпадъци

Общините Камено и Карнобат стартираха общ проект „Една точка за нулеви отпадъци“.

Проектът е пилотен в тази област на най-новата политика на държавата и ЕС – кръговата икономика.

Проектът бе представен днес в Камено от кметовете на двете общини-партньори - Жельо Вардунски и Георги Димитров пред обществеността и медиите.

„Направихме нещо наистина необходимо за нашите общини, които са от селски тип. Най-важни са зелените отпадъци. Идва период, в който се режат лозя, асми, овошки, да се почистват дворовете от треви. Всичко това досега го карахме на сметището в Братово, а таксата за депониране вече е 96 лева за тон. Без другите разноски по сметосъбирането“, обясни кметът на Камено Жельо Вардунски.

Вече всички тези отпадъци ще се събират на двете площадки на територията на Карнобат и Камено. Ще бъдат закупени компостиращи машини и тази смет ще се превръща в компост, който ще бъде раздават на домовете и на земеделските производители, защото е вид органична тор.

Проектът е със срок 24 месеца, считано от октомври т.г. Стойността му е 779 629.10 лв.

Ефектът ще е намаляне на таксите за сметището, сваляне на разходите по транспортиране на отпадъците и създаване на култура на населението.

„Основните дейности са – изграждане на сепариращи площадки на територията на двете общини – Камено и Карнобат. 

На тези площадки ще има необходимото оборудване и ще се преработват биоразградимите отпадъци.

Ще бъдат закупени контейнери за тези отпадъци. Община Камено имаме публично-частно партньорство, чрез което ще се закупи една вендинг машина за оползотворяване на ПВЦ отпадъци“, обясни екологът на общината Богомила Куцарова.

Срещу отпадъците, които са предали, хората ще получават купони а отстъпки, които ще могат да използват в търговските обекти на територията на града. Това е стимул, а разходите ще се покриват от общината.

Текст и снимка: meduzata.com

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови