Община Камено отнесе 4 бона глоба за неработеща пречиствателна станция

РИОСВ-Бургас прасна 4 хиляди лева глоба на община Камено заради нефункционираща пречиствателна станция.

Съоръжението работи, но частично и водата на практика не се пречиства, става ясно от акта на екоинспекцията. Санкцията е потвърдена от Бургаския районен съд на 18 юни т.г.

Актът на РИОСВ е от 25 януари т.г. заради това, че не са предприети мерки „за въвеждане на пречиствателната станция за отпадъчни води /ПСОВ/ на канализационната система на село Кръстина, община Камено, в нормален режим на експлоатация, което се явява неизпълнение на дадено с констативен протокол задължително предписание“.

На 18 ноември 2014 г. е извършена планова проверка на канализационната система на Кръстина от експерти на РИОСВ -Бургас и Регионална лаборатория /РЛ/ Бургас - 03 към Изпълнителна агенция по околна среда /ИАОС/ - София, в присъствието на служител на община Камено.

При проверката е констатирано, че пречиствателните съоръжение за биологично пречистване на ПСОВ, част от канализационната система на селото не функционирали, като двата модула на биостъпалото не работели, към тях не постъпвала и на изход от тях не изтичала вода. Отпадъчните води от канализационната мрежа на с. Кръстина преминавали през груба решетка, постъпвали в буферния резервоар на ПСОВ и без биологично пречистване се зауствали във водния обект: дере, приток на река Сънър дере.

Съставен е констативен протокол, с който на община Камено е дадено задължително предписание, със срок за изпълнение до 5 декември 2014 г. пречиствателната станция да да бъде въведена в нормален режим на експлоатация, но това не е било направено.

 

„Предвидения размер на санкциятата е от 2000 до 20000 лева, като на жалбоподателя е определена санкция в размер от 4000 лева.  Размерът на санкцията е съобразен с обществената опасност на деянието и обстоятелството, че извършеното нарушение от община Камено не е първо по реда за канализационната система на село Кръстина“, четем в мотивите на съдебното решение, с което се потвърждава глобата.  

На снимката: Първа копка на пречиствателната станция

Добавете коментар


Защитен код
Обнови