В Несебър вече са с дълбоководно заустване /снимки/

По-чисто ще е тази година морето край Несебър, Слънчев бряг и Равда.

Но не заради по-малко туристи, а защото бе пуснато в експлоатация дълбоководното заустване.

Днес лентата прерязаха кметът на общината Николай Димитров, областният управител на Бургас Вълчо Чолаков, директорът на ВиК-Бургас Ганчо Тенев и временната шефка на РИОСВ Таня Манолова.

Важно за създаването на качествен туристически продукт е разширението на Пречиствателна станция Равда и изграждането на дълбоководно заустване, обясни кметът Димитров.

От юли системата от тръби, положени по дъното, ще отвежда пречистените отпадъчни води на 2.5 км навътре в морето, съгласно всички съвременни екологични норми и международни стандарти.

Новите пречиствателни съоръжения, свързани със станцията в Равда, ще бъдат готови изцяло наесен и сезон 2016 г. ще бъде посрещнат изцяло по европейски.

Обектът е разширение на съществуващите мощности, на практика това е една нова пречиствателна станция. В рамките на проекта, който се реализира по  ОП "Околна среда", ще бъдат изградени и 22 км нови довеждащи колектори и три нови канално-помпени станции.

Обновената база ще обслужва Слънчев бряг, Несебър, Свети Влас, Кошарица, Равда и Тънково, с капацитет да бъдат включени и Каблешково и Ахелой.

 

Чистотата в числа:

 

Финансиране:

-      Стойността на проекта е 95,8 млн лева от които 92,9 млн.лв  БФП и съфинансиране от община Несебър в размер на 2 910 173 лв.

Капацитет:

-      ПСОВ Равда се реконструира и модернизира за 222 000 еквивалент жители.

/29 684 жители, 150 000 туристи в сезон /

Срок:

-      Дълбоководното заустване приключи на 30 юни. Пречиствателните съоръжения ще бъдат готови изцяло до 31 октомври 2015 г.

 

Автор Ирина Генова

 

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови