Туристите заринали с боклук околностите на Младежко

Районът около село Младежко, община Малко Търново, е замърсен от туристите, коментира Димо Димов, директор на ПП „Странджа”,

цитиран от Фокус. Населеното място и околностите са най-посещаеми от туристите, като на ден преминават около 200-300 души. Според него проблемът със замърсяването е голям, като то започва от началото на изградената по проект екопътека. 

„Фирмите, които ползват туристическите пътеки за бизнес, не оставят нищо в гората, в горския фонд, и тъй като паркът няма средства за почистване на районите, горските стопанства в Звездец и Малко Търново допринасят най-много за чистотата на района. Там има два басейна, които са лековити и хората, особено през август, ходят там, и планината, която е с много хубав заслон, се оказва малка и тясна, непочистена - в много случаи”, коментира директорът на ПП „Странджа”. 

В района има и много хора, които къмпингуват и които не почистват след себе си. 

„Имаме оплаквания от местното население, че се вдига шум от силна музика и за замърсяване от лагеруващи на палатки. За съжаление хората лагеруват, без да плащат такси и не почистват. Работещите в горските стопанства трябва да почистват всички отпадъци. Трябва да се разбере от всички, че има ли място, което се посещава, то трябва да се почиства и иска средства. Никъде не е безплатно. Доколкото знам на Беглик Таш в Приморско има приходи между 50 000 и 80 000 лева годишно само от туристи, а в Странджа не е постъпила нито една стотинка по този начин”, сподели Димов. 

Целта на ръководството на парка е да се изгради паркинг и да се обособят места за временно къмпингуване срещу заплащане на съответната такса, като по този начин ще постъпват пари в бюджета на община Малко Търново и горските стопанства, за да може да се назначат хора, които да се грижат за чистота на района.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови