4-ти ден: Мобилизираха над 100 души за пожара в Странджа /снимки/

Пожарът, запален от мигрантите се възобновява непрекъснато, гасиха го с туби и пръскачки

Пожарът край Малко Търново, в местността Камъка, се възпламени отново, три дни след първоначалното му потушаване. Мигранти запалиха гората на 6 септември, а до момента са изгорели около 200 декара.

„Пожарът е загасен окончателно днес, теренът беше изключително труден, участваха над 100 души“, съобщи за burgasdream.com шефът на Регионалната дирекция по горите – Бургас инж. Венелин Радков.

Директорът обясни, че всеки ден пламъците са тръгвали отново, като вчера окол 16.30 ч отново е бил подаден сигнал на тел. 112. 

Тъй като в този район се стъмнява рано, Радков е направил организация за следващия ден. Мобилизирани са хора от горските стопанства в Малко Търново, Звездец, Кости и Държавно ловно стопанство-Граматиково, както и 5 екипа на РДГ.

Сутринта днес в 8 ч са струпани над 100 души за гасенето на пожара. 

„Теренът беше труден, стръмен с наклон 36 градуса, едва работиха хората. Никаква техника не можеше да достигне, носиха вода с туби и пръскачки. Около 12-12.30 ч вече беше загасено всичко“, обясни Радков.

Шефът на РДГ допълни, че е направена „минерализирана ивица“ за ограничаване на пожара. Това е площ, на която са премахнати с мотика всички треви и растения, за да не се възпламеняват. Останала е само пръст.

„Напоихме с вода всички дънери и паднали дървета. Това беше низов пожар – гореше сухата паднала маса“, уточни Радков.

Текст и снимки burgasdream.com

Добавете коментар


Защитен код
Обнови