Жителите на Младежко на протест срещу туристите

Сред жителите на село Младежко се оформя много сериозен за тях проблем, изострящ се с увеличаването на туристите, които преминават с колите си по единствената улица в селото, водеща към природната забележителност, на метри от къщите на хората. Самата улица е тясна, с амортизирана настилка и силно запрашена. Увеличеният автомобилен трафик образува шум, замърсяване и запрашаване на въздуха в селото,

съобщи zelenastrandja.com.

Някои туристи дори умишлено преминават с висока скорост с високопроходими автомобили, търсейки допълнителни атракции, като по този начин създават дискомфорт и риск за живота и здравето на местните. 

Напрежението е ескалирало дотолкова, че хората имат намерение да блокират свободното движение на автомобили в активния летен сезон. 

Това стана ясно по време на кръгла маса, на която присъстваха представители на държавни институции, неправителствени организации, местен бизнес и граждани: Областна администрация - Бургас; РДГ - Бургас; РИОСВ - Бургас; ЮИДП - Сливен; Община Малко Търново; ДПП „Странджа“; ТП „ДГС - Звездец“; Университет „Проф. д-р Асен Златаров“; Х-л „Изворите“, с. Младежко; „Извор Груп“ ЕООД; БРТА; СНЦ „Зелена Странджа“. Срещата беше модерирана от Владимир Димитров – Председател на СНЦ „Зелена Странджа. 

Село Младежко се намира само на 50 км от Бургас на територията на природен парк „Странджа". Природна забележителност "Пещери и извори на река Младежка" край селото се посещава ежедневно от над 200 български и чуждестранни туристи през активния сезон. Природосъобразния туризъм отваря нови възможности за поминък на местните жители, както и за сериозен бизнес за предприемачите. 

Възникват обаче и много въпроси, които спешно трябва да бъдат решени. Друг голям проблем е свързан със свободно бивакуващите туристи по протежението на река Младежка в участъка село Младежко – главния път от Бургас за Малко Търново. Голяма част от тези туристи оставят след себе си отпадъци, включително и в торби по пътя за селото, замърсявайки околната среда. Повечето от имотите, представляващи интерес за бивакуващи туристи край реката, са частна или общинска собственост.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови