Малкотърновци с подписка срещу горене на отпадъци

Подписка срещу изграждане на инсталация за изгаряне на отпадъци и производството на в ел.енергия от процеса започна в Малко Търново.

За това съобщи досегашният кмет и кандидат за трети мандат Илиян Янчев.

Притесненията на местните жители са, че ще се возят боклуци и от други населени места, ще се оползотворяват и утайки от пречиствателни станции.

От днес в града стартира подписка, която аз напълно подкрепям и подписах още сутринта, заяви Илиян Янчев.

Става въпрос за изграждането на съоръжение за производство на ел.енергия от отпадъци в края на града, до стадиона. Според мен това ще се отрази неизбежно на чистотата на въздуха, ще замърси околната среда, няма да донесе никакви ползи за нас, допълни той.

„Нека и за тази кауза да се обединим както за всички останали до сега! Вярвам, че ще получа подкрепа от дирекцията на ПП "Странджа" и неправителствените организации с отношение към Странджа“, обясни Янчев.

Подписката ще бъде изпратена до РИОСВ-Бургас с копие до министъра на околната среда и водите.

„Съгласно режима за ползване на територията е забранено - изграждане на промишлени обекти източници на замърсяване на въздуха“, категоричен е известният лесовъд и биш директор на РДГ Бургас инж. Д-р Дико Патронов.

Ето и коментара на Дико Патронов:

ДА СЕ ПРИЛОЖИ Заповед №30/24.01.1995г. на МОС - Д.В. бр.15/1995г.за създаване на Природен парк Странджа!

Съгласно режима за ползване на територията е забранено - изграждане на промишлени обекти източници на замърсяване на въздуха, водите и почвите или свързани с преработгка на опасни вещества и събиране съхраняване и обезвреждане на опасни отпадъци и внасяне на всякакви отпадъци!

Тези забрани бяха предвидени с цел запазване чистотата на територията и опазване на здравето на хората, и опазване на биоразнообразието!

Текст: meduzata.com

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови