Възстановка за 100- годишния юбилей на Районния съд в Малко Търново

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Районен съд – Малко Търново отбеляза днес 100-годишния си юбилей в присъствието на официални лица от съдебната и местната власт и местната общественост.

 

Гости на юбилея бяха председателят на Върховния касационен съд проф. Лазар Груев, Галина Карагьозова, Юлия Ковачева и Елка Атанасова - членове на Висшия съдебен съвет, Яни Бахчеванов – председател на Апелативен съд – Бургас, Боряна Димитрова – председател на Окръжен съд – Бургас, председатели на районните съдилища в областта, кмета на Община Малко Търново Илиян Янчев и други. 

Заедно с местната общественост те посрещнаха първия кмет на Районен съд – Малко Търново Никола Котаров, чиято роля пресъздаде актьорът Юри Ангелов. Възстнановка на историческите събития показа как той поема поста в Малкотърновския съд. След това председателите на Окръжен съд – Бургас Боряна Димитрова и на Районен съд – Малко Търново Мария Москова откриха паметна плоча посветена на 100-годишния юбилей. 

Кметът Илиян Янчев връчи официално „Почетения знак на община Малко Търново” за „принос за съхраняване и развитие на ценностите на демократичното общество и за повишаване доверието в съдебната система в общината”, с който местният Общински съвет удостои съда. 

Председателят на ВКС проф. Груев поднесе “Почетния знак на Върховния касационен съд” на председателя на Районен съд – Малко Търново. Той се обърна с поздравления към съдиите и съдебните служители работили тук и местната общественост, и ги увери,  че “в центъра на Странджа винаги е имало и ще има съд, защото хората тук го заслужават”. Той пожела на магистратите и съдебните служители “да работим както учредителите на Българската държава, които са имали мъдростта веднага след освобожданието на този край, да подпишат указ на създаването на съд в Малко Търново”.

Члена на ВСС Юлия Ковачева поднесе поздравителен адрес и картина от името на Съвета.

След тържеството гостите и гражданите на Малко Търново посетиха документалната изложба, разказваща за 100-годишната история на съда. Документите разкриват любопитната подробност за първото дело, разгледано от първия съдия Никола Котаров в първия му работен ден на 02.01.1914 г. – за поставяне под настойничество на девойка, загубила родилите си в Преображенското въстание.

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови