Археологически открития в Приморско превърнаха национална изложба в златна

40 скъпоценни артефакти от Приморско са основен акцент в изложбата „Българска археология 2016“, която може да видите в Националният археологически институт до 19 март.

Още преди официалното откриване на десетата юбилейна изложба  тя бе наречена „ златна” заради уникалните златни експонати, които се превърнаха в основен акцент за ораганизаторите на изложбата и посетителите й.

Сред най-впечатляващите находки са златното „съкровище“ (украси за конска амуниция) от Приморско, златното мънисто от селищна могила Юнаците (един от най-ранните известни до момента златни предмети в Европа и света), златни накити от надгробна могила до Изворово и от некропола на Аполония, златно копче от Плиска и др.

Съкровището от надгробна могила в землището на Приморско е открито от археолога Даниел Пантов. Тази могила е една от многото там, но на младия специалист от самото начало му изглежда по-особена. „Двайсет дни копахме и – нищо, а последния ден, в последния час, когато вече нищо не очаквахме, излезе това съкровище от 320-280 г. пр. Хр.“, ликува все още той. Находката се състои от 40 златни елемента с изящна ажурна изработка за конска сбруя, някои от които са намерени в хоросановата настилка на помещението в гробницата, което говори, че са били положени в земята преди изграждането му. Химическият състав на метала свидетелства за местен добив и направа, гръцкият стил е бил съвсем друг. Щом конете са били така украсявани, с какво ли са разполагали хората, пита се Пантов и добавя, че няма да се съгласи комплектът да бъде застрахован за по-малко от 1 млн. евро. Той е директор на историческия музей в Приморско, който съществува едва от година и половина, и предвижда още открития.

Именно тези 40 скъпоценни, намерени в Приморско  превърнаха юбилейната десета изложба „Българска археология“ е „най-златната“ от досегашните, заяви при откриването й доц. д-р Людмил Вагалински директор на НАИМ при БАН. 
 
Десетата национална изложба „Българска археология“, представяща най-интересните находки от разкопките през годината  включва 350 експоната от 18 обекта, а още 30 са представени с постери. 

 .

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови