Инвеститорът на Алепу отказва да махне подпорната стена дори да му наредят 

"За мен това решение е изцяло популистко, в стил да се харесаме на хората. Явно в държава, в която се строят магистрали без строителни разрешения е практика да се прекратяват действащи строителни разрешения за напълно законни обекти.

Ще съм принуден и вече работя в посока да си потърся правата извън страната. Проблемът е, че никой не си задава въпросът какви ще са последствията. Дори да ми бъде вменено да премахна това съоръжение (т.нар. подпорна стена, на снимката), категорично няма да го направя, тъй като не мога да поема риска да предизвикам една бъдеща екокатастрофа". 

Това заяви сегашният инвеститор в проекта "Алепу Вилидж" Стоян Василев, брат на първия победител в Big Brother Здравко Василев, след като съдът окончателно обяви строителното разрешително за курортен комплекс на Алепу за нищожно. 

Според Василев, в близост до т.нар. подпорна стена се намира пречиствателна станция, която може да бъде пометена от свличаща се земна маса. Категорично не съм съгласен с една част от мотивите на съда. Притеснявам се, че това нещо ще предизвика един много сериозен проблем в целия строителен бранш – ще се обявят за незаконни една голяма част от действащите строителни разрешения, добави Василев пред БНТ. Няма да бъде хотел, каза още Василев и след това използва думите „ваканционен комплекс”. 

По думите му, нямало забележки по първата фаза на стопирания от съда проект – укрепване на свлачището на Алепу при Шофьорския плаж. "Против съм нерегламентираните строежи, но "Алепу Вилидж" не е нерегламентиран".

Специално относно развитието на случая в съда, когато Стоян Василев се появи публично пред медиите като човека, поел проекта, адвокатът му Димитър Димитров отговори на въпрос на Actualno.com, че инвеститорите може да кандидатстват за ново разрешително, ако съдът обяви сегашното за нищожно – както и се случи. 

"Ако бъде окончателно обявено разрешителното за строеж за недействително, за което ние смятаме, че няма основание, да – това означава, че е възможно да се изготвят нови инвестиционни проекти, които ако бъдат утвърдени по надлежния ред и бъде издадено ново разрешение за строеж, да бъде осъществено това инвестиционно намерение, в съответствие с издаденото разрешение за строеж", каза юристът. 

Тези "кутийки" в стената нямат необходимия стандарт за хотелски стаи. Височината е 2,07 метра – не вярвам някой да е ходил в такъв хотел, където да пипне тавана с ръка, обясни Василев преди време особеностите на причудливата и приличаща на скеле за хотел подпорна стена.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови