АКФ сигнализира двама министри за незаконния строеж на Смокиня

Антикорупционният фонд сигнализира министъра на регионалното развитие и министъра на околната среда и водите за бездействията на местни и държавни институции по казуса с незаконния строеж на плаж "Смокиня".

АКФ настоява регионалният министър да упражни контрол върху отказа на кмета на Созопол Тихомир Янакиев да извърши проверка, с която да констатира има ли незаконен строеж на плажа и да разпореди неговото премахване.

Отказът на градоначалника е въпреки излязлото през юли тази година становище на ДНСК, че на плажа е изграден незаконен строеж.

През август АКФ изпрати сигнал на кмета на Созопол, представяйки това становище, и настоя кметът да извърши проверка на място, да забрани ползването и достъпа до обекта на плажа и да издаде заповед за премахването му. Янакиев обаче твърди, че не може да издаде такава заповед, тъй като "до момента няма административен или съдебен акт, удостоверяващ "преместваемия обект" като "строеж", за да бъде проведена процедура за премахване".

Според Фонда този отговор означава, че кметът отказва да осъществи законовите си правомощия по административен контрол по устройство на територията и строителството, каквато отговорност той има по закон.

От АКФ подчертават, че Законът за устройство на територията ясно указва, че именно служители на общината, по възлагане на кмета, извършват проверка и констатират дали обектът е незаконен строеж, а кметът издава заповед за неговото премахване. С други думи, кметът на Созопол заявява, че не може да премахне обекта, тъй като самият той не е издал необходимия акт за това, уточняват те.

АКФ иска регионалният министър да възложи проверка на казуса и да даде ясни инструкции за прилагане на закона и издаване на необходимите актове за премахване на незаконния строеж.

От екоминистъра пък Фондът настоява да се разпореди проверка на действията на РИОСВ - Бургас. От отговор на запитване на АКФ до бургаската екоинспекция става ясно, че тя не е спазила процедурите по Закона за опазване на околната среда и Закона за биологичното разнообразие и не е подложила на оценка въздействието върху околната среда на строителните дейности на плаж "Смокиня", въпреки че той е защитена територия. В отговора си до АКФ директорът на РИОСВ - Бургас заявява, че процедурите по ЗООС и ЗОБ не са приложими в случая с плажа Смокините-север, поради което не е извършвана оценка на инвестиционното намерение. Няма данни РИОСВ да е извършила проверка какво реално е изградено на плаж "Смокините-север".

От АКФ припомнят, че за строежа на плаж "Смокините-север", изпълняван от концесионера на плажа "Черноморска брегова група" ООД, е станало ясно от още през май тази година. Тогава представителят на концесионера Иван Алексиев твърдеше, че не става дума за строеж, а за "монтаж на преместваем обект", за който са издадени всички необходими документи и разрешения.

През юли ДНСК сигнализира Върховна административна прокуратура заради издадените разрешения за поставяне на преместваеми обекти на плажа. Според сигнала на ДНСК на плажа се извършват недопустими строително-монтажни работи, а разрешенията за поставяне на обекти "легитимират извършването на строителството, като създават правна привидност, че ще се изпълняват преместваеми обекти, а не строителни дейности."

Директорът на Антикорупционния фонд Бойко Станкушев е категоричен, че местните и държавни институции отказват да изпълнят законовите си функции по случая с Плаж "Смокиня". Въпросът според него е как се е стигнало до това да се строи върху защитена територия и какво още е необходимо, за да бъде премахнат този строеж, след като е ясно е, че той е незаконен.

По тази причина от АКФ настояват за адекватна реакция от страна на институциите.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови