Музеят в Черноморец отвори врати

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Официалното откриване на новия музей в Черноморец събра под покрива на красивата сграда много жители и гости,които разгледаха с интерес музейната експозиция и споделиха радостта от новата придобивка. Специален гост на събитието бе евродепутатът Томислав Дончев.

 Сред гостите бяха още общински съветници ,кметове на населени места от общината, заместник кметовете Катя Стоянова и Петя Чапевова, археолозите доц. Иван Христов и проф. Кръстина Панайотова.

В приветственото си слово кметът на община Созопол подчерта значението на музея за развитието на модерен туризъм в Черноморец и популяризирането на историята,археологията и културата на града.“ Факт е,че този музей е изграден по европейски проект, който е на стойност близо 1 млн. лева. Истината е , че ако трябваше да отделим тези средства от общинския бюджет, сигурно щеше да ни бъде трудно.Затова сме изключително благодарни, че имаме възможност да изграждаме подобна инфраструктура по европейски проекти- заяви кметът Панайот Рейзи и подчерта, че община Созопол е една от общините, която е реализирала много успешни проекти.

Евродепутатът Томислав Дончев заяви, че община Созопол е пример за това как местната власт, държавната власт и общността работят заедно и успяват да изграждат една модерна и развиваща се община. “ Знам, че районът е богат на история и археология, затова пожелавам общината да продължи да работи,подкрепена от държавата, за да бъдат извършени още и още археологически разкопки и богатството да стане достъпно за жителите и многобройните туристи. И музеят да се окаже недостатъчен да побере артефактите и археологическите ценности“- пожела евродепутатът Томислав Дончев.

Отец Стилиян отслужи водосвет за здраве и кметът на град Черноморец Добри Добрев и кметът на община Созопол Панайот Рейзи прерязаха лентата. Многобройните гости разгледаха експозицията подредена в три направления- „ Черноморец- Хилядолетното начало“, „ Бургаският залив- Кръстопът на цивилизации“ и „ Етнография“ . В музейната сбирка участват с ценни артефакти и музеите в Бургас, Средец, Поморие, Несебър и Созопол. 

Сградата е построена по проект „ Интеграция на културно-историческите ценности и диверсификация на туристическите продукти на територията на община Созопол“ и музейните експозиции в нея ще бъдат безплатни за посетители в продължение на 5 години.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови