Нестинарите от Царево бойкотират огненото шоу в София

Община Царево е против провеждането на Фестивал на огъня и нестинарството в столицата

Община Царево като пазител на Нестинарския ритуал обяви категоричното си несъгласие за "шоу", свързано с огън и проведено в центъра на град София, да бъде наречено Нестинарство.

Спазването на Нестинарския обичай не е просто влизане и танц в огъня, то е ритуал спазван, следен и изпълняван години наред по строго определен календар, единствено и само в Странджа.

На 30.09.2009 година Нестинарството е включено, като нематериално културно наследство на човечеството, в списъка на Организацията по образование, наука и култура на Обединените нации (ЮНЕСКО). При описанието му изрично е посочено, че в автентичен вид то се изпълнява само в с. Българи, община Царево, в нощта на 3 срещу 4 юни. Всяко друго негово провеждане извън пределите на Странджа е използване на думата "Нестинарство" с цел привличане интереса на зрителите. 

Община Царево притежава Свидетелство за регистрация на марка "Нестинари" с рег. 89814/10.11.2014г. и е в готовност да търси правата си по съдебен път.

Като пазител на хилядолетна традиция Община Царево днес изпрати писмо до Министерство на културата, в което се заявява несъгласието на Общината Нестинарския обичай да бъде използван и осквернен, като бъде имитиран в центъра на столицата.

От Нестинарската общност в Община Царево категорично заявиха, че не биха участвали в подобни изяви и фестивали, които имат за цел да привлекат зрители, а не да покажат на хората един пазен и съхранен във времето обичай.

Нестинарският ритуал ще бъде спазен в автентичния си вид на празника "Св. Св. Константин и Елена" - 3 и 4 юни в село Българи община Царево. 

За да се потопите в магията на Нестинарството и да станете свидетели на изпълняването на целия обичай, което не се състои само от "танц в огъня" сте добре дошли и тази година в странджанското село Българи.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови