Ахтопол става арт столицата на Черноморието

Уникален град с магични русинки. Такъв ще осъмне малкият Ахтопол в средата на следващия месец. От 12 до 18 юни там ще бъде арт столицата на Черноморието, където художници от цял свят ще завещаят изкуството си на местните хора,

пише в."Труд".

Творците ще изрисуват стените на домовете им, а организаторите - творческият колектив на сдружение "140 идеи", се надяват да превърнат града в уникална дестинация за културен туризъм.

Най-мащабният фестивал за съвременна градска стенопис в България е под надслов We All Write.

Събитието се организира от екип млади художници. Във фестивала ще вземат участие изявени фасадни артисти от България, Испания, Великобритания, Аржентина и Сърбия, които ще променят завинаги облика на града. Художниците ще изрисуват 30 големи стени на частни и обществени сгради в Ахтопол и така ще го превърнат в неповторима галерия на открито.

Целта е позабравеният, но романтичен Ахтопол да се превърне в целогодишна дестинация за арт туризъм.

"По една или друга причина градската среда в България не е особено поддържана, а на някои места - направо сива и депресираща. Но когато фасадите се превърнат в картини, възприятието за мястото се променя мигновено.

Въздействието е поразително и определено прави хората по-щастливи и добри", разказа домакинът на събитието Марина Маринова. Споделя, че идеята за фестивала се ражда, след като момчетата от "140 идеи" изрисуват стената на нейната къща в малкия град миналото лято. Рибарят и мрежата му стават емблема на непознатото до този момент в града изкуство и карат местните да им се прииска и техните къщи да се превърнат в платна на художниците.

"Миналата година изрисувахме къщата на Марина в Ахтопол. Нарисувахме стар рибар, който хвърля мрежи от лодката си. Картината е висока 8 м и широка 6 м. В началото хората гледаха с недоверчиво любопитство към скелето и към нас, въоръжени с кофи боя, а сега всички ни питат кога ще изрисуваме и техните фасади", спомня си талантливият художник Венци Йосифов, който по време на фестивала ще влезе и в ролята на организатор.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови