Африканските охлюви отново са атракцията на Дионисиеви дни Царево /видео/

Гигантски африкански охлюви отново са атракцията на фестивала Дионисиеви дни Царево 2022.

Огромните мекотели имат специална шатра на изложението за втори път. Техният собственик Петър Калинов представя от яйца до 5-годишни черупчести домашни любимци.

Неговият шанд винаги е заобиколен от много посетители, по-голямата част от които са деца.

Гигантскита африкански охлюви са идеалният домашен любимец. Не издават звуци, не тичат и не правят пакости. 

Това разказа Петър Калинов от Русе, който е машинен инженер и работи като такъв, но е пристрастен към хобито си – отглеждане на големи африкански охлюви. Неговата колекция е една от най-големите и разнообразни в страната.

Африканските охлюви ще можете да видите, пипнете и да си направите селфи с тях по време на изложението от 26 до 28 юли в центъра на морския град. Можете да научите много за тях и отглеждането и размножаването им.

Освен че са атрактивни с огромните си шарени черупки, мекотелите са интересни с плавните си движения и спокойствието, което носят. Не на последно място е и лечебният и козметичен ефект от тяхната слуз, която действа много по-силно от всеки крем, който съдържа екстракт от охлюви.

В колекцията на Петър Калинов присъстват над 40 типа охлюви от родовете Achatina и Archachatina. 

Някои видове достигат до внушителни размери от над 20 см раковина. Средната продължителност на живота им е около 10 години. Храненето е с плодове и зеленчуци. Нуждаят се единствено от малко по-висока температура и повече влажност. 

Текст и снимки: meduzata.com

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови