Сергии за продажба на канабис - сред музейните експонати /снимки/

Музеите в Дания, които трябва да посетите

Дания е чудесно място за хората, които обичат музеи. Северната страна може да представи на посетителите си различни места, в които да разгледат творби от модерно изкуство до древна цивилизация. Популярният сайт за пътувания TripAdvisor’s представи класация с 10-те най-добри музеи в Дания. Ако възнамерявате да посетите страната на Ханс Кристиян Андерсен не пропускайте да разгледате уникалните колекции, с които датските музеи разполагат. Пет от изброените десет музея са с безплатен вход, което ще облекчи туристическия ви бюджет.

1. Louisiana Museum of Modern Art

Разположена в Humlbæk, на 40 км от Копенхаген, Луизиана показва съвременно изкуство и модерни класики на едно място. Музеят отваря врати през 1958 година с намерението да се превърне в дом на датското изкуство, но първоначалната идея се е променила с годините. Днес Луизиана е  популярен международен музей с много известни произведения. 

2. Ny Carlsberg Glyptotek

Ny Carlsberg Glyptotek се намира в сърцето на Копенхаген. Основателят на музея Карл Якобсен е бил страстен колекционер на антики от цял свят. Великолепната колекция Якобсен съхранявал в дома си, докато там не станало тясно за следващи експонати. Така дошла идеята за музей, в който да има достатъчно място за всички произведения. Ny Carlsberg разполага с най-голямата колекция от древно изкуство на Скандинавия. Там може да видите творби на импресионисти като Мане, Моне, Дега, Ван Гог, Сезан, Пикасо и Родин. За съжаление преди повече от месец една от творбите на Родин е била открадната посред бял ден. 

3. National Museum of Denmark 

Националният музей може да ви създаде усещането, че сте във викингската или египетската ера. Този музей е дом и на праисторически шедьоври. Може да видите още изложба на оригинални сергии за продажба на канабис от Кристияния, квартал в Копенхаген, известен със своите правила относно наркотиците. И всичко това е с безплатен вход. 

4. Hirschsprung Collection

Производителят на тютюн Heinrich Hirschsprung заедно със своята съпруга започват да колекционират картини в дома си през 1860 година. Първоначално Heinrich Hirschsprung се концентрира върху изкуството от своето време, но постепенно интересът му се разпространява и обхваща художници от предишни поколения като акцентира върху автори, творили през Златния век на Дания. През 1902 г., Hirschsprung решава, че след смъртта му неговата колекция трябва да премине в публична собственост, при условие, че градът и държавата обединят усилията си за изграждане на музей, в който да изискана колекция да намери място. Веднъж седмично входът е безплатен за всички. 

5. The David Collection

Този музей е нещо, което трябва да видите задължително по време на вашия престой в Копенхаген. The David Collection e домакин на две постоянни колекции на европейско изкуство от 18-ти век и творби от началото на датското изкуство. В музеят също ще срещнете ислямски произведения на изкуството. Интересните творби могат да бъдат разгледани напълно безплатно. 

6. Moesgård Museum

Moesgård Museum се намира в Орхус, който е втория по големина град в Дания. Moesgård е фокусиран върху археологията и етнографията. Тук може да наблюдавате  праисторически екрани, в еволюционни експонати.

7. ARoS Aarhus Kunstmuseum

ARoS Aarhus Kunstmuseum е един от най-дългите арт музеи в Европа. Музеят е разположен в Орхус и показва специални изложби, включващи национални и международни артисти. Невероятната цветна панорама на върха на сградата задължително трябва да бъде посетена ако сте избрали Орхус за своя туристическа дестинация. 

8. National Gallery of Denmark

Националната галерия в Дания е най-големият музей на изкуства в страната. В галерията можете да видите колекция на творби, създадени от европейски класици от времето на Ренесанса до модерното съвременно изкуство. Входът за галерията е напълно безплатен.

9. Post & Tele Museum

В пощенския и телекомуникационен музей са събрани на едно място национални колекции в областта на пощенските и телекомуникационните услуги. Ако сте филателисти със сигурност ще останете очаровани от музея. Ту може да видите и най-голямата колекция на печати в Дания. Входът е безплатен.

10. Thorvaldsens Museum

Музеят Торвалдсен отваря врати през септември 1848 година като първата обществена сграда в Дания. Музеят е построен, за да покаже работата на скулптора Бертел Торвалдсен заедно с произведения и предмети от римска, египетска и гръцка древност. 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови