Най-евтините места за почивка в България и защо те си струват? І

Все още битува нагласата, че ако нещо се оценява евтино, има уловка, и непременно накрая ще струва прескъпо. И все по-често то се опровергава от категорични факти.

Най-голямата платформа за онлайн търговия OLX отчете данни за най-бюджетните дестинации за почивка за летен сезон 2022. Сред местата с най-достъпни средни цени се нареждат Пазарджик - 9 лв., Карлово - 15 лв. и Велинград отново - 15лв.

Според данните на платформата най-евтината черноморска дестинация е Приморско, където средната цена за настаняване е само 102 лв. Освен това градът е силно предпочитан от потребителите поради своята достъпност. По данни на компанията, най-достъпните планински дестинации този сезон са Куклен - 25 лв., Самоков - 30 лв. и Калофер - 65 лв.

Разберете защо тези градове привличат толкова много туристи.

Неочакваният Пазарджик

На пръв поглед не звучи като топ дестинация. Но само помислете - намира се на малко повече от 100 км от София и на 40 км от Пловдив, и предлага отлични възможности да откриете забележителни исторически места, добри ресторанти, и парк, който впечатлява не само с мащаба и поддръжката си. Не пропускайте да посетите най-голямата възрожденска църква в България - катедрална църква "Св. Богородица".

Изключителна културно-историческа ценност представлява дърворезбеният иконостас - едно от най-високите постижения на българското изобразително изкуство през Възраждането.

На няколко километра от Пазарджик, в село Паталеница се намира църквата "Св. Димитър" - един от най-значимите средновековни паметници в България със запазена цялостна архитектура.

Една от забележителностите на града е сградата на "Старата поща". Построена е през 1911 г. по проект на архитект Койчев, тя е архитектурен паметник на културата и впечатлява с часовникова кула, символ на града, разположена на три улици. Кулата е построена през 18 век в Татар Пазарджик и през 1924 година е съборена. Почти сто години по-късно, през 2010 година, е възстановена.

В периода на османското владичество в Пазарджик са съградени 20 джамии. До днес е запазена само една - Куршум джамия, строена през ХVІІ век, която била прочута с най-високото си минаре.

Лапидариума, който се намира в сградата на Регионалния исторически музей е много любопитен. Ще откриете находки, които не са изложени във вътрешната музейна експозиция: статуи, пътни колони, жертвеници, култови фигури от камък.

И след като сте научили достатъчно за историята на града, можете да се насочите към парк-остров Свобода. Дори някои от жителите на града не подозират, че той се е появил след наводнение преди 150 години - с едно храстче над водата...

Паркът е прекрасно място за почивка, но дава възможности и за забавления и дори да седнете на най-дългата пейка в България. Тя е дълга 1014 м и на нея могат да се настанят 2020 души. Макар да не поставя рекорд на Гинес за най-дълга в света, тя със сигурност е най-дългата в България. 

Карлово и Калофер - където историята среща бъдещето

Присъствието на тези два града в данните на платформата, не е изненада. Те са едновременно сред най-популярните за екскурзии, но и като че ли сред най-слабо познатите градове. А там историята и легендата са във всеки дом. 

Нека комплекс "Старинно Карлово" бъде първата ви среща с миналото. Пет от знаковите за града къщи са реставрирани, за да са превърнат в едни от най-емблематичните единични паметници на културата в града. Целостта на архитектурния ансамбъл е уникална възможност за посетителите да се потопят в неповторимата възрожденска атмосфера.

Всяка къща предлага различни атракции и демонстрации, в които всеки посетител може сам да участва. Разбира се, посетете Националния музей "Васил Левски", паметникът на Апостола в центъра, както и Историческия музей, който се помещава в една от най-представителните сгради от епохата на Възраждането - някогашното петокласно мъжко училище, построено през 1871 г. 

Специално внимание е отделено на дарителите от Карлово, сред които и най-големите български благодетели, родени в града, Евлоги и Христо Георгиеви. Не пренебрегвайте Мазаковата къща. Тя е строена от видния карловски просветител иконом Христо Попвасилев. Всяка една от стаите е подредена тематично с изцяло оригинални тъкани, облекла, мебели и др. от богатия етнографския фонд на музея.

В Даскалботевата къща може да се разгледа фотодокументална изложба, представяща живота и делото на видния възрожденски просветител, баща на поета и революционер Христо Ботев.

Впечатляваща е църквата "Свети Николай", паметник на възрожденската архитектура. Издигната е през 1847 г., а сред иконописците са Станислав Доспевски и Иван Зографски. При тържествено биене на камбаните ясно се чува името на църквата "Свети Николай". Тук през 1858 г. за първи път е отпразнуван денят на българската писменост. В двора на църквата се намира гробът на Гина Кунчева - майката на Васил Левски.

А знаете ли кое е "най-чудесното нещо в Карлово"? Според преценката на книжовника и учителя Райно Попович това еводопадът "Сучурум" в превод "хвърчаща вода", Той е висок 15 метра и се намира само на 1 км северно от центъра на града. Особено приятна е разходката по улица "Водопад", която отвежда до него.

А сега вече можете да поемете към Калофер и Националния музей "Христо Ботев". Той е разположен в парк "Ботевата градина". Там се намират мемориалната къща-музей, изложбената зала, паметници на Христо Ботев и майката на поета - Иванка Ботева. Целият комплекс е обявен за паметник на културата.

Разходката по екопътеката "Бяла река" е изживяване, което трябва да изпитате. Дължината й е 1.83 км, а пътят ви ще премине сред величествената красота на Национален парк Централен Балкан. Времетраенето е около час. Пътеката започва северозападно от Калофер, в близост до Калоферския манастир. 

По осем дървени моста, трасето пресича бързеите на планинската река и оформя своеобразна осмица с дължина 1 830 м и денивелация в най-високата си точка около 97 м. 

Когато се наситите на внушителната природа, можете да откриете спокойствие в Калоферския мъжки манастир "Св. Рождество Богородично" и девическия манастир "Въведение Богородично". Към девическия манастир от 1991г. съществува и неделно училище, като занятията се провеждат в специално обзаведена стая всеки петък. Освен православно вероучение, монахините преподават и църковно пеене на хора към неделното училище.

В района се организират и едни от най-красивите, ароматни и пищни празници - празника на Розата и този на Лавандулата.

Велинград - Синята перла на Родопите

Не само заради минералните води, добрата инфраструктура и многобройните къщи за гости и хотели, Велинград е сред градовете с най-добре развит туризъм в България - дава възможности и за активна почивка, за всички онези, за които SPA преживяванията са просто за релакс.

Препоръчваме ви няколко пешеходни маршрута, чрез които да предизвикате духа и тялото си. Щурмувайте връх "Милеви скали" - символът на партизанските борби. До него можете да достигнете по няколко прокарани за целта маршрута, като от всеки един от тях се разкрива наистина превъзходна природна картина.

Елин връх е в непосредствена близост до Велинград и съчетава природната хармония и изключителна красота. Името си върхът носи от манастира "Свети Илия", съществувал тук през Средновековието и разрушен през 1666 г. От Велинград можете да стигнете до село Юндола за 4 часа, или пък с кола за 30 минути, изборът е ваш.

Можете да тръгнете и по стъпките на Иван Вазов от хижа "Кладова" през Начовото до Бялата вода. През 1892 г., Вазов на път за Чепинската долина преминава със своя водач през местностите "Алабак" и "Бялата вода" .

Според описанието му тя е онзи приказен кът, откъдето древният Орфей, пленяващ с гласа и лирата си цялата природа, черпел своето вдъхновение. Днес има поставена плоча на поляната. Маршрутът е подходящ и за велотуризъм.

Връх Острец е наречен от туристите "велинградския Олимп", тъй като от него се открива панорама към Рила, Пирин и Родопите. Не е толкова епичен, колкото Олимп, но се извисява на 1378 м височина.

Сред традиционните маршрути за гостите на града са "Плиоценският музей" в село Дорково, в който са изложени експонати на костите на над 30 вида динозаври и животни и е определян като втората по значимост експозиция на континента, или пък езерото Клептуза. 

За търсещите приключение, което спира дъха е пещерата "Лепеница" - чудото на природата се простира на три етажа, в които ще откриете подземна река, както и езера. Обектът е известен още и като "Дионисиевата пещера". Крепостта "Цепина" е за онези, които се интересуват от историята и митологията, а местността "Юндола" е всичко, което може да търси един турист и през четирите сезона.

Ако искате да разширите ареала на приключенията си около Велинград, имате възможност да посетите язовирите "Доспат", "Белмекен" или прекрасният планински курорт "Цигов чарк", както и да видите часовниковата кула в село Ракитово, която се извисява над почти 19 метра височина и е известна с все още работещия й часовников механизъм.

Следва продължение

Приморско - не просто плажове, а приключение

Самоков - историческата памет на Рила

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови