Най-евтините места за почивка в България и защо те си струват? ІІ

Все още битува нагласата, че ако нещо се оценява евтино, има уловка, и непременно накрая ще струва прескъпо. И все по-често то се опровергава от категорични факти.

Най-голямата платформа за онлайн търговия OLX отчете данни за най-бюджетните дестинации за почивка за летен сезон 2022. Сред местата с най-достъпни средни цени се нареждат Пазарджик - 9 лв., Карлово - 15 лв. и Велинград отново - 15лв. Според данните на платформата най-евтината черноморска дестинация е Приморско, където средната цена за настаняване е само 102 лв.

Освен това градът е силно предпочитан от потребителите поради своята достъпност. По данни на компанията, най-достъпните планински дестинации този сезон са Куклен - 25 лв., Самоков - 30 лв. и Калофер - 65 лв.

Разберете защо тези градове привличат толкова много туристи.

Приморско - не просто плажове, а приключение

Освен че според данните на платформата OLX градчето е най-евтината черноморска дестинация, Приморско е и най-предпочитаната не само заради бюджетните възможности за почивка. В него и околностите има толкова много природни и исторически забележителности, че бихте могли цяло лято да изследвате какво още може да предостави на приключенския ви дух Приморско.

Тракийското светилище Беглик таш, резерват Ропотамо, местността "Вълчаново кале", познато като "Лъвската глава", подводният параклис "Св. Николай Чудотворец" и красивата скулптура на русалка в местността "Крокодилите" са само малка част. Историческият музей на града е впечатляващ. В него се съхранява уникалното златното съкровище от времето на Александър Македонски, открито в местността "Силихляр" и превърнало се в находка №1 на България за 2016 година.

Наблизо са Китен, също предпочитан от туристите, както и село Ясна Поляна, само на 10 минути от Приморско. Много от туристите дори предпочитат да се настанят в селото и да се насладят не само на тишината, но и на домашни плодове, зеленчуци, мляко и сирене. 

Туристическите маршрути дават прекрасна възможност за опознаване на околностите, курортните и природните забележителности по Южното Черноморие и Странджа планина. От Ясна поляна тръгват маршрути към Аязмото "Св. Св. Константин и Елена" - язовир "Ясна поляна", Хисарлъка край река Ропотамо, язовир и село Ново Паничарево, село Веселие или Писменово, което е известно със сафари приключенията си.

Куклен - по хайтовите разкази

Градчето отбелязва изненадващо присъствие в данните на компанията, но пък напълно заслужено. Тук можете да "разговаряте" с историята. Всяко кътче разкрива и разказва за героично минало, така завладяващо присъстващо в творчеството на Николай Хайтов. На 15 септември Куклен ще отбележи със специална програма 103 години от рождението на писателя край чешмата на Хайтов, която се намира на оградата на църквата "Св. Богородица", създадена преди 160 години. 

Манастирът "Св. Св. Козма и Дамян" е сред най-известните забележителности в Куклен. Той възниква като религиозна обител около аязмо с лечебна вода. Наречен е на светите братя Козма и Дамян заради техните лечителски способности.

Лесопарк "Родопи" е съкровищницата на Куклен и се простира на над 23 000 дка. Тук са хижите "Здравец", "Копривките", "Студенец" и "Бяла черква".

Близо до града, в село Гълъбово, се намират девет параклиса, които го обграждат в кръг. Разказва се, че преди доста години в селото върлувала тежка болест. Тогава една възрастна жена сънувала, че трябва да се обгради селото с параклиси, за да отшуми болестта.

Самоков - историческата памет на Рила

Близостта на града до Боровец категорично има значение той да попадне в статистиката на OLX. В курорта има 26 хотела, вилни селища и вили с категория от 2 до 5 звезди, и предлага целогодишни възможности за туризъм. 

С голям потенциал са и комплекс "Мальовица", районът на селата Говедарци, Мала Църква, Бели Искър. Но и самият Самоков е чудесен град за туризъм. Близо до центъра на града се намира Голямата чешма, или както още е наричана Чешмата с обицата. Според историческите данни, тя е построена в средата на XVII век. Изградена е в мавритански стил от различни по обем каменни блокове.

Посетете църквите "Рождество Богородично", известна като Бельова църква и "Успение на св. Богородица", наричана още Митрополитска - ще откриете шедьоври на иконописта. 

Девическият манастир в Самоков все още пази духа на средище на духовност и просветителство. В центъра на града се издига Джамия Йокуша или както е известна днес Байракли джамия. Тя е една от най-старите джамии в града и единствена запазена до днес. След реставрацията джамията е отворена като музеен обект и е паметник на културата от национално значение.

Вижте и ТУК:

Неочакваният Пазарджик

Карлово и Калофер - където историята среща бъдещето

Велинград - Синята перла на Родопите

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови