Слънчев бряг отказва туристи за Великден заради липса на осветление

Източната част на к.к. "Слънчев бряг", където са повечето хотели на първа и втора линия покрай плажа, е в пълен мрак вечер заради спряно електричество. Това обяви за TravelNews Веселин Налбантов, зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска и член на УС на "Клуб на хотелиера в Несебър".

Държавното дружество "Слънчев бряг" АД е изключило уличното осветление, за да пести средства. Компанията стопанисва инфраструктурата в Слънчев бряг - изток, като 75% дял в нея притежава държавата чрез Министерството на туризма.

Налбантов посочи, че ситуацията пречи на бизнеса - хотелите няма да бъдат отворени за Великден въпреки интереса от румънски и български туристи.

Той обясни, че е отказал голяма група от Гърция, защото ще направи антиреклама на курорта и въобще на България.

Освен това в Слънчев бряг има постоянно живеещи около 5000 души. Настанени са и много украински бежанци. В западната част на Слънчев бряг, където са повечето апартаментни комплекси, обаче вечер уличното осветление работи. Инфраструктурата в нея е към община Несебър.

От Министерството на туризма поясняват, че уличното осветление в източната част на курорта се спира всяка година и е обичайна практика. От "Слънчев бряг" АД подчертават, че по този начин правят енергийна ефективност.

Към момента, въпреки че сме извън активен летен сезон, дружеството поддържа алейното осветление в зона "Изток", където се регистрира поток от граждани и има административни сгради - по ул. "Първа", по алея Кубан, както и от хотел "Свежест" до полицейското управление. Отбелязва се, че самите собственици на туристически обекти и хотели към момента не поддържат осветление в и около обектите си.

Практика е осветлението в зона "Изток" да бъде спирано и пускано по сектори извън активния сезон. Така например, ако има заявки от обекти, че ще отворят тази година по-рано - например за Великденските празници през април, то дружеството ще обезпечи алейното осветление в секторите около тези обекти.

Посочва се, че при високата цена на енергията всяко търговско дружество, каквото е и "Слънчев бряг" АД, не генерира допълнителни разходи, особено в период, в който няма активен летен сезон.

Посочва се, че разходите за електричество за миналата година до 31 август 2022 г. са за над 202 000 лв. без ДДС след приспадане на компенсациите. За сравнение, за същия период на 2021 г. тази цифра е била малко над 85 000 лв. без ДДС.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови